Is het tijd om jouw huis weer te voorzien van een nieuw likje verf, ben jij de huidige kleur van de muren zat of zijn er door ongelukken beschadigingen gekomen op de verf op het plafond? Dan is het tijd voor een schilderklus. Uiteraard heb je de mogelijkheid om een professionele schilder in te huren, maar veel doe-het-zelvers kiezen ervoor om lekker zelf met de verfkwast aan de slag te gaan.

In dit artikel hebben we daarom een aantal handige tips op een rijtje gezet, waaronder een lijst met handige benodigdheden. Zo is het bijvoorbeeld een kamersteiger of vouwladder kopen verstandig. Lees snel verder om meer te weten te komen over de beste tips voor het verven van jouw plafond.

Bescherm de omgeving

Voordat je aan de slag kan met de verf, is het van uiterst belang dat je de omgeving beschermt. Zorg ervoor dat je alle onderdelen in de ruimte die je niet wilt schilderen hebt afgeplakt met schilderstape. Zorg dat de gordijnen zijn weggehaald en leg plastic folie over de meubels in het huis.

Zorg dat het plafond voorbereid is

Zodra de omgeving beschermd is, is het tijd om het plafond te preppen. Zorg dat oneffenheden zijn weggehaald en zorg ook dat barsten of deuken zijn gevuld. Hoe egaler het plafond is, hoe makkelijker jij het plafond kan verven. Als laatste breng je een tape aan aan de rand van het plafond. Deze tape voorkomt dat de verf wordt aangebracht aan de zijmuren. De tape zorgt dat je een mooie strakke lijn krijgt in alle hoeken.

Breng een grondlaag aan

Het is eindelijk tijd om lekker aan de slag te gaan met de verfkwast. Het is een slimme zet om eerst een grondlaag aan te brengen. Dit wordt ook vaker een primer genoemd. Een grondlaag zorgt ervoor dat de verf langer blijft zitten op de muur en dat de kleur van de verf nog beter naar voren komt. Het maakt het echt een verschil uit in resultaat en in kosten, want je zult een stuk minder verf nodig hebben om het gehele plafond mee te verven.

Breng de plafondverf aan

Zodra alle bovenstaande stappen voldaan zijn, is het tijd om de plafondverf aan te brengen. Kies voor een matte verf wanneer je een egaal resultaat wilt behalen. 

Handige tools

Veel huizen hebben te maken met hoge plafonds. Om te voorkomen dat je na het verven rugklachten krijgt, is het aan te raden om een kamersteiger aan te schaffen of een goede ladder te kopen. Deze tools helpen je om makkelijker bij het plafond te komen, zonder dat het ten koste gaat van jouw houding. Bij ALDORR hebben ze een ruime collectie met verschillende steigers en ladders die je op weg helpen.