Vrijwel iedereen heeft weleens last van een lekkage. Heb je een huurhuis, dan is het makkelijk: de eigenaar zal dit moeten oplossen. Heb je echter een eigen woning, dan moet je er zelf voor opdraaien, wat soms in de kosten kan lopen. Vaak ontstaan lekkages door achterstallig onderhoud en zie je de lekkage, dan ben je meestal al te laat. Het duurt namelijk nogal even voordat je de resultaten van een lekkage ziet, waardoor er dan al enorm veel schade kan zijn gemaakt. Je ziet dan bijvoorbeeld vocht- en schimmelplekken op je vloer, muren of plafond. Soms is de oorzaak van de lekkage lang nog niet altijd duidelijk wanneer je zo’n plek in huis aantreft. Als je dan eenmaal hebt gevonden waar de lekkage zit, dan zul je meestal een professional moeten inhuren. Beter kun je lekkages dus voorkomen en daar helpen wij jou hieronder mee.

Meest voorkomende lekkages zitten in het dak

Eén van de meest voorkomende lekkages is in het dak. Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen, maar voornamelijk platte daken zijn veelal het slachtoffer van daklekkages. Anders dan bij een normaal dak stroomt het water niet direct van het dak af. Door wisselende temperaturen krimpt de dakbedekking in en zet daarna weer uit. Hoe langer je huidige dakbedekking ligt, des te meer kans dat deze door het in- en uitzetten ‘knikjes’ krijgen. Deze scheurtjes zorgen op hun beurt weer voor mogelijke daklekkages. Wil je een lekkage van een plat dak repareren? Schakel dan altijd de hulp in van een dakdekker. 

Lekkage in het dak voorkomen

Onderhoud is van belang om een lekkage aan je dak te voorkomen. Laat een aantal keer per jaar je dak inspecteren. Een dakdekker kan voor je controleren of de dakpannen nog op zijn plek liggen, of je dakpannen nog recht liggen en, in het geval van een plat dak, controleren of je dakbedekking nog strak ligt en er geen ‘knikjes’ in zitten.

Onderhoud aan de dakgoot

Je dakgoot regelmatig controleren en onderhouden is belangrijk om een lekkage in de dakgoot te voorkomen. Door de jaargetijden komen vuil en bladeren in je dakgoot. Als dit zich opstapelt, zonder dat je de dakgoot af en toe schoonmaakt, kan deze verstopt raken. Het is aan te raden om je dakgoot minstens één keer per jaar schoon te maken. Uiteraard kun je dit het beste doen wanneer er een aantal droge dagen achtereen zijn geweest. Het is natuurlijk een klusje dat je zelf kunt doen. Zorg echter dat je je dakgoot op een veilige manier kunt schoonmaken, of schakel een dakdekker hier voor in. Hij controleert ook meteen of er scheurtjes in je dakgoot zitten.

Lekkage badkamer voorkomen

De badkamer schoonmaken. Het is zo’n klusje wat je wellicht liever op de lange baan schuift of te weinig aan toe komt Toegegeven: een leuk klusje is het niet om je putje en dergelijke schoon te maken. Maar wacht niet tot het water niet meer wegloopt. Houd je wasbak en douche putje preventief schoon. Het liefst doe je dat één keer per twee maanden met een vloeibare ontstopper. Let daarbij wel op: agressiever is niet altijd beter. Sommige chemische ontstoppers zijn zó agressief dat ze een lekkage juist in de hand werken. Lees altijd de bijsluiter. 

Lekkage cv ketel voorkomen

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je cv, boiler en rookgasafvoer jaarlijks controleren door een cv monteur met zijn tools. Je cv ketel is het kloppende hart van je huis. Door cv-ketel onderhoud verleng je niet alleen de levensduur, maar je zorgt ook voor je eigen veiligheid en dat de ketel zuinig blijft werken. Zorg je niet goed voor die cv ketel, dan zal hij jou in de kou laten staan. Letterlijk. Je cv-ketel werkt eigenlijk net zoals je dak. Door temperatuurverschillen (warm en koud water) zetten je warmtewisselaar en alle andere leidingen steeds uit. Om vervolgens weer ineen te krimpen. Je leidingen worden daardoor gevoelig voor scheurtjes, met lekkages tot gevolg. Ontlucht regelmatig je radiatoren en vul je cv-ketel regelmatig bij. 

Lekkage wasmachine voorkomen

Je wasmachine heeft soms zelf ook een wasbeurt nodig. Om lekkage aan je wasmachine te voorkomen, moet je hem af en toe reinigen. Met simpele onderhoudsklusjes hou je die wasmachine in goede staat. Draai eens per maand een kookwas, zonder kleding en met soda of Calgon. Dat zorgt ervoor dat jouw wasmachine ontkalkt wordt en de wasmachine wordt gewassen. Check zo nu en dan ook het rubber van de deur. Deze moet schoon blijven om goed te blijven functioneren. Gebruik geen bijtende middelen, deze kunnen het rubber namelijk aantasten. Verder kun je een lekkage aan je wasmachine voorkomen door de filters regelmatig te controleren en op tijd te vervangen. Hoe en wanneer dat precies moet, vind je terug in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine of was- droogcombinatie.

Lekkage opsporen

Zie je een vochtplek, maar heb je geen idee waar het vandaan komt? Je kunt een lekkage mogelijk opsporen door de watermeterstand voor het slapengaan te noteren. Doe dit nogmaals zodra je opstaat, nog voordat je van het water gebruik maakt. Is de waterstand gelijk gebleven? Dan weet je dat het in ieder geval geen lek is in de waterleiding. Is er wel een verschil, dan weet je dat er een lekkage is. Schakel in dat geval zo snel mogelijk een loodgieter in.

Als het ondanks de maatregelen toch mis gaat, zorg dan dat je de lekkage bij de bron aanpakt. Zo voorkom je verdere waterschade in huis. Maak altijd foto’s van de situatie zodra je een lekkage hebt. Dat maakt de afhandeling van de schade voor de verzekering een stuk gemakkelijker. En laat die lekkage over aan een professional als je niet helemaal zeker van jezelf bent.