Een lekkage komt natuurlijk nooit op ‘het juiste moment’ en is altijd vervelend. Het is echter nog veel vervelender als je ooit een lekkage krijgt en je niet bent voorbereidt. Lekkages kunnen voor een hoop gedoe zorgen en daarnaast voor veel schade, zeker als de lekkage pas laat wordt opgemerkt. Het opsporen van een lekkage is daarnaast ook niet altijd eenvoudig. Vaak is het lek niet op dezelfde plek als waar je de resultaten van zo’n lekkage ziet. Plus, een lekkage wordt vaak pas laat opgemerkt. Hieronder helpen we je, zodat je weet wat je moet doen als er een lekkage is en om uit te leggen dat een lekkage vinden niet altijd even makkelijk is.

Het begint altijd klein

Een lekkage begint altijd klein, ergens ontstaat een gaatje, een breuk of spleet waardoor langzaam water naar binnen begint te komen. Op dat moment is het erg lastig om een lekkage te vinden. In het begin is het gat nog klein en vaak moet het door bijvoorbeeld isolatiemateriaal om aan de binnenkant aan de oppervlakte te komen. Bij een beginnende lekkage is het dus lastig om deze te vinden. Het begint klein en onopvallend, maar later ontstaat er ernstige schade. Het is daarom belangrijk om een lekkage op tijd te herkennen. Zo kun je de schade van de lekkages beperken en oplossen. Het opsporen van een lekkage is niet altijd even gemakkelijk. In enkele gevallen moet hiervoor geavanceerde lekdetectie apparatuur gebruikt worden.

Vocht- en schimmelplekken

Echter zijn er ook kenmerken waaraan je zelf kunt herkennen dat je een lekkage hebt. Doordat het namelijk vochtig wordt, ontstaan er vocht- en schimmelplekken. Deze zijn natuurlijk niet direct zichtbaar, maar schimmel ontwikkelt zich snel en is een goede graadmeter. Als de schimmel eenmaal is ontstaan, dan groeit deze exponentieel snel en valt hij zeker op.

Los behang en stucwerk

Door het vocht zal het behang of stucwerk los gaan laten. Als dit gebeurt, wees dan niet bang om dat behang ver los te trekken om op zoek te gaan naar de bron, ofwel de lekkage. Hetzelfde geldt voor het stucwerk. Natuurlijk voelt het vreemd om dit in je eigen huis los te bikken, maar door het vocht zal dit sowieso los komen. Beter doe je dat zelf en kun je op tijd de lekkage opsporen en repareren.

Een muffe en bedompte geur

Een muffe en bedompte geur duidt ook vaak op een lekkage, dit omdat het vocht voor schimmel zorgt. Deze kan echter in het begin nog verscholen zijn en een eerste graadmeter zal dan de geur zijn. Begint een ruimte in je woning dan ook van de een op de andere dag bedompt of muf te ruiken, ga dan op zoek naar de lekkage. Vaak moet je echter in dit stadium een professional inhuren, omdat de schade van de lekkage nog niet te zien is.

Wees er op tijd bij!

Een lekkage kan op het begin nog onopvallend zijn. Na een tijd zullen echter vochtplekken en schimmels ontstaan, die gaan opvallen. Toch is het mogelijk om een lekkage eerder te herkennen. Een lekkage in een vroeg stadium kan bijvoorbeeld herkend worden door langzaam drogende was, een oplopende waterfactuur of veel condens in je woonruimte. Het is in dit geval noodzakelijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te huren. Deze kan de lekkage namelijk ontdekken en een oplossing vinden voor het probleem. De schade in je woning zal hierdoor beperkt blijven.