Tegenwoordig wordt er voor de muren in bijvoorbeeld een keuken vaak beton gebruikt. De stukadoor maakt de mortel van cement, betondeeltjes en hars. Wanneer het is aangebracht , droogt het snel op. Zodra het droog is, kan over de betonlaag een beschermlaag worden aangebracht. Op die manier krijg je een mooie betonnen of natuurstenen uitstraling. De beschermende laag zorgt ervoor dat er geen vocht of vuil in kan dringen. Er zal ook geen schimmel kunnen ontstaan en het is bestand tegen vetten en zuren. Het geheel is mooi voor de inrichting van de keuken.

Soorten

Je kunt de stuclaag laten aanbrengen in verschillende kleuren. Door kleurpigmenten aan de mortel toe te voegen ontstaan er verschillende kleuren. Ook kan een goede stukadoor er verschillende structuren in aanbrengen. Hij kan hem een spiegelglad uiterlijk geven, maar het is ook mogelijk, indien gewenst, hem een gewreven uiterlijk te geven. Er wordt ook een beschermlaag op aangebracht.

Nadelen

Het aanbrengen van een betonlaag als stucwerk heeft niet alleen voordelen. Het kent ook nadelen. Voor het schoonmaken van de muur zal je nooit chloor mogen gebruiken of een schuursponsje. Chloor zal door de beschermlaag heen bijten. Hierdoor ontstaan er dan vlekken op de muur. Met een schuursponsje haal je de beschermlaag weg.
Een betonnen wand is niet neutraal. Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je van een dergelijke muur houden. Het kan een nadelig effect hebben op de verkoop. Strak witte tegeltjes verkoopt vaak beter, omdat het een neutrale uitstraling geeft. Je zou ook kunnen denken dat betonstuc je huis uniek maakt. Het kan de waarde ook verhogen.

Vloeren

We kunnen ook beton voor de vloeren gebruiken. Gietbeton wordt voor de vloeren toegepast. Als je een beetje handig bent kun je een giet betonnen vloer gemakkelijk zelf leggen. Je stort gietbeton gewoon uit over je vloer en je gaat het dan egaliseren. Je verdeelt het over de vloer door middel met een speciale kam. Wanneer je dat gedaan hebt, ga je het met een prikrol narollen. Het geheel zal hierdoor helemaal strak worden. Je laat het drogen en zal dan een waterdichte spiegelgladde vloer hebben. Er wordt vaak nog een gladde beschermlaag op aangebracht.