Bij veel kleine reparaties in en om het huis besluit een groot deel van Nederland om dit zelf gewoon op te knappen. Erg dapper en slim natuurlijk, naast dat het goedkoper is bent u vaak ook veel sneller klaar als wanneer u een specialist in moet huren. Toch kan klussen in en rondom het huis ook wel gevaarlijk zijn. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken. Gelukkig kunt u veel ongelukken voorkomen met een aantal simpele tips.

Zorg dat u de juiste attributen heeft

Het klinkt zo logisch, toch begint een groot deel van de klussen zonder de juiste attributen. Veel mensen denken dat iets minder veilig of juist ook wel de klus geklaard krijgt. U moet nooit uw veiligheid op het spel zetten. U kunt er bijvoorbeeld ten eerste altijd voor zorgen dat je werkplek goed verlicht is. Daarnaast moet u ook echt uzelf beschermen. Denk aan werkschoenen met stalen neus en soms zelfs een helm. Werkschoenen met  een stalen neus geven niet alleen lekker veel grip op de grond, maar vermijden ook pijn wanneer er iets op uw voet valt. Daarnaast kunt u ook nog oordopjes, stofmaskers, kniebeschermers, handschoenen en veiligheidsbrillen dragen. Beter voorkomen dan genezen.

De juiste voorbereiding

Ze zeggen niet voor niets dat een goed begin het halve werk is. Voordat u begint met klussen dient u dus de werkplek eerst even klusklaar te maken. Haal loszittende kleden en dergelijkheden weg. Gebruik alleen maar gereedschap wat veilig en in goede staat is. Als u niet weet hoe het werkt kunt eerst even de handleiding lezen. Daarnaast is het ook verstandig om sieraden af te doen zodat u nergens achter kan blijven haken. Zorg ervoor dat u tijdens het werken niet afgeleid kan worden door een kind of een huisdier.

Klussen en elektriciteit

Indien u gaat klussen aan de elektriciteit is het erg belangrijk dat u deze eerst afsluit. Dit doet u door de hoofd- of groepsschakelaar om te zaten. Ook kunt u zekeringen er voor de zekerheid uit te halen, vergeet indien u dit doet natuurlijk niet op te schrijven waar alles zat. Werk alleen met handen die droog zijn en draag schoenen met een goede isolatie.

Klussen op een ladder

Wanneer u in de hoogte gaat klussen kan het nog best wel gevaarlijk zijn om goed op de trap te blijven staan. Zorg ervoor dat u een stevige professionele ladder heeft en zo er dus voor dat de trap of ladder stevig op de grond staat. Blijf ten alle tijde met twee voeten op de trap staan en ga vooral niet voorover of opzij leunen. Het is even vervelend, maar indien u iets niet kunt bereiken kunt u het beste de trap gewoon even verplaatsen. Let er ook op dat u geen materiaal of gereedschap op de trap laat liggen. Het kan naar beneden vallen wanneer u de trap verplaatst of u kunt er op uitglijden wanneer u naar beneden stapt.