Nieuwe woning geeft vrijheid

Vandaag de dag kiezen duizenden Nederlanders voor het bouwen van een eigen huis. Wie zelf een eigen huis laat bouwen, kan de nieuwe woning geheel naar eigen samenstellen en inrichten. Hoe ideaal is dat! Je hebt de vrijheid om een huis te bouwen die aan al jouw wensen voldoet. Vaak kiezen mensen ervoor om dan een duurzame woning neer te zetten die milieuvriendelijk is gebouwd is, met zonnepanelen en een hoogwaardig interieur met onder meer een nieuwe keuken, moderne toiletten en een eigentijdse badkamer. De vraag is wel wat je precies met jouw oude hypotheek kunt of moet doen om de nieuwe woning soepel te kunnen financieren.

Wat te doen met de oude hypotheek?

Wat gebeurt er precies met de oude hypotheek als je een nieuwe woning laat bouwen? Deze oude hypotheek wordt doorgaans overgesloten. Helemaal in deze tijd, want momenteel zijn de hypotheekrentes historisch gezien erg laag. Hierdoor worden de kosten van het oversluiten aantrekkelijk en voordelig. Door het rentevoordeel kan er namelijk flink bespaard worden op de oversluiting.

Kosten van oversluiten hypotheek

Huizenbezitters die een hypotheek laten oversluiten, krijgen te maken met enkele kosten. De hoogte van deze kosten is natuurlijk belangrijk, want die wil je zo laag mogelijk houden. Een nieuw huis is immers als duur genoeg en moet als het even kan leuk én betaalbaar blijven.

De kosten bij de oversluiting van een hypotheek bestaan uit twee onderdelen. Ten eerste moet aan de oude hypotheekverstrekker een boete betaald worden. Hoeveel deze boete bedraagt, is gerelateerd aan de precieze looptijd van je rentevaste periode. Het is, als dat mogelijk is, verstandig om te kiezen voor een hypotheekoverstap als rentevaste periode afgelopen is. In dat geval hoeft er namelijk meestal geen boete betaald te worden voor het oversluiten van de hypotheek.

In de tweede plaats moet er betaald worden voor het afsluiten van de hypotheek voor jouw nieuwe, zelfgebouwde woning. Dit geldbedrag wordt bepaald door een aantal diverse kosten: de kosten voor het taxeren van het huis, de notariskosten, een kostenplaatje voor bemiddeling en advies, en in bepaalde gevallen de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Gelukkig zijn deze kosten, die circa 2 à 3 procent van het totale hypotheekbedrag uitmaken, in het eerste jaar fiscaal aftrekbaar: je krijgt een deel van het geld dus via de belasting weer terug.

Vraag meer informatie aan bij onze hypotheekspecialisten

Wil je meer weten over de kosten van het oversluiten van jouw oude hypotheek naar een nieuwe hypotheek? Bezoek dan eens onze website en laat je verrassen door onze aantrekkelijk voorwaarden om hypotheken te laten oversluiten! Onze hypotheekexperts helpen jou graag verder op weg richting jouw eigen, zelfgebouwde woning.