Met de stijgende energieprijzen zal de gedachte van het overstappen van energieleverancier vast wel eens bij je zijn opgekomen. En waarom zou je ook niet? Je betaalt minder voor het jaarlijks verbruik van gas en stroom. Maar natuurlijk zijn er wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden voordat je zomaar overstapt.

Contract

Voordat je overstapt is het belangrijk te weten of je je huidige contract wel mag opzeggen zonder dat je een boete krijgt. Normaal heb je een 1-jarig contract, maar vaak geven energieleveranciers ook aanbiedingen op stroom en gas waardoor je vaak voor 3 jaar tekent. Dit is lang niet zo voordelig als jaarlijks overstappen!

Vergelijkers

Het is altijd raadzaam om energievergelijkers te gebruiken in de zoektocht naar de beste deal voor stroom en gas voor jou. Er zijn verschillende voorwaarden per bedrijf waardoor je snel kunt filteren wat jij graag wilt. Denk bijvoorbeeld aan boetevrij overstappen of de keuze voor groene stroom. Wanneer je je keuze maakt om over te stappen via een vergelijkingswebsite wordt alles voor je geregeld. Zorg wel dat je alle voorwaarden en kleine letters nog eens goed doorleest, dit voorkomt verrassingen. Het enige wat je dan hoeft te doen is aangeven wanneer je huidige contract verloopt of vanaf wanneer je het nieuwe contract wilt hebben. Het huidige contract wordt dan voor je opgezegd. Na enkele dagen zul je de bevestiging van je contract krijgen.

Jaarlijks overstappen

Wanneer je bent overgestapt en je hebt een contract van 1 jaar afgesloten kan je makkelijk jaarlijks overstappen. Je doet dit altijd via de energievergelijkingssites. Omdat je op deze manier een flinke bonus kunt ontvangen, kan je dit honderden euro’s per jaar schelen. Dat is een stuk meer waarde dan de eenmalige cadeau’s die de energieleveranciers aan je geven als je een 3-jarig contract afsluit. Als je besluit niet jaarlijks over te stappen krijg je te maken met de normale tarieven, welke weer een stuk hoger kunnen uitvallen. Maar wanneer het contract is afgelopen kan je sowieso maandelijks overstappen, mocht je niet tevreden zijn.

Verbruik bijhouden

Wanneer je geen slimme meter in huis hebt, kan het een goed idee zijn om je verbruik in ieder geval regelmatig bij te houden. Zo kan je voor jezelf bepalen of het maandbedrag nog klopt. Wanneer je een slimme meter hebt, kan je via een app of website van de energieleverancier automatisch de gegevens ophalen en laten berekenen of je maandelijkse premie overeenkomt met het jaarbedrag. Zo voorkom je dat je aan het einde van het contract moet bijbetalen.