Een houten vloer heeft niet het eeuwige leven helaas. Door intensief gebruik treedt er in de loop van de jaren slijtage op en gaat de houten vloer lelijke vlekken, krassen en gaten vertonen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de vloer via onderhoud langer mee te laten gaan. We hebben de beste onderhoudstips voor houten vloeren op een rijtje gezet.

1. Gebruik goede vloerglijders

Veel schade en slijtage die op hout loeren voorkomt, wordt veroorzaakte door schuivende stoelpoten. Zeker als de eetkamer een houten vloer heeft en u een of meer kinderen heeft, is dit zichtbaar in de vloer. Plaats daarom eco stoelpootdoppen of vloerglijders – verkrijgbaar op vloerglijders.nl – onder de stoelpoten. Door het gebruik van eco stoelpootdoppen en ander beschermend materiaal via vloerglijders.nl voorkomt u veel krasvorming en onnodige slijtage van de vloer. Vloerglijders zijn in allerlei soorten en vormen verkrijgbaar. Zo zijn er vloerglijders met een teflon, vilt, nylon of een metalen glijvlak, zodat je vloer optimale bescherming geniet.

2. Veeg de houten vloer om zand en steentjes te verwijderen

Belangrijk om een houten vloer in goede conditie te houden is het regelmatig goed schoonvegen van het vloeroppervlakte. Zo zorgt u ervoor dat zand en kleine steentjes, die onder de schoenen meekomen de woning in, geen krasjes in het vloeroppervlakte kunnen maken. Stofzuigen is ook een optie, naast het vegen met een bezem.

3. Zorg voor een goede deurmat

Door een goede deurmat bij de voor- en achterdeur neer te leggen, voorkomt u een hoop ellende. Bij het naar binnen gaan kun je je schoenen goed schoon stampen en komt er veel minder troep en viezigheid op de houten vloer terecht. Nog slimmer is om standaard ervoor te kiezen de schoenen uit te doen bij het betreden van de woonkamer of – indien daar een houten vloer ligt – de hal.

4. Voorkom dat er nattigheid op de houten vloer komt

Een houten vloer die te maken krijgt met vocht en nattigheid, gaat kwalitatief gezien snel achteruit. Zeker als de vloer niet goed geïmpregneerd is, kan het vocht gemakkelijk in het hout trekken en tot het kromtrekken van het laminaat of parket leiden. Zeker bij een parketvloer van massief hout dient het vocht zo snel mogelijk verwijderd te worden om schade aan de houten vloer te voorkomen.

5. Ventileer de ruimte met houten vloer regelmatig

Door dagelijks de kamer met houten vloer goed te ventileren, dit kan door ramen tegenover elkaar open te zetten, blijft de luchtvochtigheid op een goed peil en heeft u veel minder kans op vochtplekken op je vloer. Is een kamer niet goed geventileerd, dan kunt u te maken krijgen met vocht dat optrekt via de muren en in de vloer trekt. En dat kan tot een hoop narigheid en schade leiden.

6. Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen

Voor elke specifieke parket-, laminaat of massief houten vloer zijn speciale onderhoudsmiddelen verkrijgbaar die de levensduur van je houten vloer verlengen. Belangrijk is wel dat de juist middelen gebruikt worden. Wijk hierin dus niet af van de richtlijnen die per vloersoort door de fabrikant opgesteld zijn!

7. Zet geen stenen of zware voorwerpen die kunnen verschuiven op de parketvloer

Een plantenbak van steen of een home cinema set moet u nooit direct op de houten vloer zetten. Dit soort voorwerpen heeft niet alleen een zeker gewicht, maar wordt ook regelmatig verschoven en kan zo schade veroorzaken.