Lijm is een essentiële en gemakkelijke manier om tegels efficiënt te verlijmen. Lijmen bieden een betere hechtkracht dan welk cementmengsel ook vanwege hun lage krimp eigenschap. Door zijn flexibele eigenschappen is de tegellijm ook geschikt voor thermische en fysieke bewegingen. Door de kortere uithardingstijd van tegellijm kunnen de tegels zich binnen een bepaalde periode gemakkelijk aanpassen. Genoeg redenen om tegellijm te gebruiken dus, hieronder lees je alles wat je erover moet weten!

Over het algemeen moet de lijmdikte ongeveer 1 mm zijn voor wandtegels. Voor betonnen vloeren is dit 2,5 mm en voor houten vloeren 3 mm. De dikte is ook afhankelijk van het type lijm en het type tegel. Een algemene vuistregel is dat hoe zwaarder en groter de tegel, hoe dikker de lijm moet zijn.

De dikte van de tegellijm is afhankelijk van het type lijm dat je gebruikt en het type ondergrond waarop je betegelt. Gebruik een geschikte lijmkam om lijm op het oppervlak aan te brengen. Je kunt een lijmkam van 6 mm gebruiken om een dikte van 1 mm dik voor wandtegels te verkrijgen. Een lijmkam van 10 mm kan worden gebruikt voor betonnen vloeren om een ​​laagdikte van 2,5 mm te verkrijgen. Je kunt een lijmkam van 12 mm gebruiken voor houten vloeren om zo een laag van 3mm dikte te verkrijgen.

Voor het betegelen worden veel soorten lijm gebruikt. De dikte van de lijm is ook afhankelijk van het type. De meest gebruikte tegellijmen:

– Standaard tegellijm: Deze lijm lijkt op cement en is de meest gebruikte lijm. De uithardingstijd van deze lijm is korter, dus wordt het gebruikt wanneer de uithardingstijd geen belangrijke factor is om te overwegen.

– Epoxylijm: Deze lijmen bestaan ​​uit organische en synthetische onderdelen die gemengd zijn om een ​​snelle uithardingstijd te bereiken.

– Acrylaat wandtegellijm met hoge grip: Deze lijmen worden gebruikt voor het leggen van grote en zware tegels op muren.

– Zeer flexibele acrylaat wandtegellijm: Deze lijmen zijn geschikt voor het betegelen van douches en badkamers. Ze zijn waterbestendig en worden gebruikt op muren die een grote hoeveelheid water interactie krijgen.

– Snel uithardende flexibele lijm: Deze lijmen worden gebruikt waar een sterke hechting en snelle uithardingstijd vereist is. Hun hechtkracht is zeer hoog en ze worden over het algemeen gebruikt bij het betegelen op vloerverwarming.

Elk type lijm heeft zijn eigen hechtkracht en uithardingstijd. De optimale dikte van elk van de lijmen wordt bepaald door de fabrikant en moet deel uitmaken van de instructies van de fabrikant. Ook het tegel gewicht speelt een rol bij de lijmdikte. Een algemene vuistregel met betrekking tot de dikte van de tegellijm is dat hoe zwaarder en groter de tegel, hoe dikker de lijm moet zijn.