Voor mensen zonder veel bouwervaring kan het behoorlijk uitdagend zijn om te weten hoe ze veilig kunnen blijven terwijl ze klussen uitvoeren in en rond het huis. Houd onderstaande voorzorgsmaatregelen in gedachten terwijl je projecten aanpakt om de kans te vergroten dat je veilig blijft en het project voltooid. Gelukkig zijn er zaken als Bowork in Bunschoten waar je alles kunt vinden op het gebied van veiligheid bij het klussen. Hieronder geven we je tips waar je aan moet denken!

Zelf projecten uitvoeren is een geweldige manier om wat geld te besparen, nieuwe vaardigheden te leren en de waarde van jouw huis te verhogen. Het werken met gereedschappen en nieuwe technieken brengt echter risico’s met zich mee, vooral als je iets voor de eerste keer probeert, dus het is slim voor doe-het-zelvers om voorzichtig te zijn. Volg deze veiligheidsrichtlijnen terwijl je klussen in en om het huis!

Draag de juiste uitrusting

Investeer in uitrusting die je zal beschermen tegen verwondingen, hetzij door een ongeluk, of door langdurige blootstelling aan gereedschap of materialen. Als je bijvoorbeeld meubels gaat schilderen of overspuiten, beschermt een gasmasker je tegen schadelijke dampen, terwijl een paar chemicaliënbestendige handschoenen de handen bedekt houden. Maar voor een meer risicovolle taak, zoals het bedienen van een kettingzaag, is het aan te raden een veiligheidsbril en geluiddempende oorkappen, beschermende hoofddeksels en dikke handschoenen aan te trekken. Bij het zagen van hout met een verstekzaag is oog- en gehoorbescherming misschien alles wat nodig is.

Goed en beschermend schoeisel

Het enige dat alle doe-het-zelvers zouden moeten hebben, zijn een paar goede werkschoenen. Ze zorgen niet alleen voor meer stabiliteit, maar bieden ook een bescherming tegen zware objecten die op je voet vallen, snijwonden en andere scenario’s. Het is ook een goed idee om kleding te vermijden die overdreven flodderig en wijd is.

Gebruik geen kapot gereedschap

Er is geen professional of doe-het-zelver die geen risico heeft genomen met een armoedig of beschadigd gereedschap, maar het is en blijft een slecht idee. Gebarsten handgrepen, afgebroken messen, ontbrekende onderdelen en gerafelde draden zijn allemaal potentiële veiligheidsrisico’s en het is niet de moeite waard om het erop te wagen. Het beste wat je kunt doen is om gebroken gereedschap te vervangen voordat de klus begint. Als je een beperkt budget hebt, neem dan contact op met vrienden en familie en vraag om eventueel vervangend gereedschap te lenen in plaats van geld uit te geven aan nieuwe.

Zorg dat je stabiel staat als je klust

​​Of je nu op een ladder staat, een plank door een tafelzaag duwt of hout op lengte zaagt met een cirkelzaag, het is belangrijk om je evenwicht te bewaren en voorzichtig te lopen. Probeer niet te balanceren op voorwerpen onder de voeten en stap niet over planken, verfemmers of gereedschap tijdens het zagen, boren, vastdraaien of losmaken van stukken. Houd altijd twee voeten op de grond of ladder, behalve wanneer het nodig is om te bewegen.

Zorg ervoor dat de messen scherp zijn

Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar hoe scherper een snij- of snijgereedschap is, hoe veiliger het is om te gebruiken. De reden waarom beitels, handschaafmachines, handzagen, messen, cirkelzagen, tafelzagen en verstekzagen beter werken met scherpere bladen, is omdat de gebruiker niet zoveel kracht hoeft uit te oefenen om er doorheen te snijden of zagen. Omgekeerd zullen botte messen meer kracht vergen, waardoor er kans ontstaat op uitglijden en fouten die kunnen leiden tot letsel. Messen leren slijpen of je messen vervangen wanneer ze bot zijn, kan een grote bijdrage leveren aan de veiligheid tijdens doe-het-zelf projecten!