Led panelen duiken steeds vaker op als hoofdverlichting

Als je goed oplet, zal het je opvallen dat je in bedrijven, gebouwen, winkels en restaurants steeds vaker led panelen ziet. Maar ook in supermarkten, kantoren en scholen duiken led panelen als voornaamste verlichtingstype steeds vaker op. De hype wordt begrijpelijk als je je realiseert welke pluspunten led panelen zoal te bieden hebben. Welke zijn dat precies? En wat moert je nog meer weten over dit relatief nieuwe fenomeen?

De voordelen van een led paneel

Een led paneel, of natuurlijk meerdere panelen, kun je overigens ook prima in huis gebruiken, zoals in de hal of in een woonkamer. Het grootste pluspunt van led panelen is het feit dat ze erg voordeliger zijn qua energieverbruik. Zo gebruikt een gemiddeld led paneel van 60 bij 60 centimeter niet meer dan 38 Watt. Daarmee is dit type paneel ruim 50 procent goedkoper dan een lamptype als TL, halogeen of gloeilampen. Naast de besparing op energie die led panelen opleveren, hebben ze als voordeel dat de led lampen erg lang meegaan. Ze hebben een jarenlange levensduur en hoeven dan ook niet mer dan eens in de zoveel jaar vervangen te worden. Gemiddeld gaat led 5000 dagen mee berekend op acht dagelijkse branduren. Een ledpaneel hoeft dan ook niet vaker dan eens in de 17 tot 20 jaar vervangen te worden. Bij TL-lampen is dat veel vaker. In de derde plaats zijn panelen met led lampen heel gemakkelijk schoon te houden. Dit komt omdat de panelen plat zijn. Een paar keer vegen met een doekje met een beetje vocht is afdoende om het ledpaneel te reinigen. Een derde voordeel van led is dat deze panelen in allerlei formaten en vormen te krijgen is. Ten slotte:

Diverse soorten panelen en lichtsterktes

Panelen met led lampen zijn vandaag de dag beschikbaar in uiteenlopende kleuren en lichtsterkte. Bekend varianten zijn warm witte kleurpanelen van 3000K, koel wit licht van 4000K en de sterkte van daglicht met led panelen van 6500K.

Het installeren van een led paneel

De installatie van een paneel met led lampen is vrij eenvoudig. Ee zijn in principe drie soorten manieren om de panelen te plaatsen. Zo kun je kiezen voor inbouw panelen, die in een bestaande TL armatuur geplaatst kunnen worden. Een tweede mogelijkheid is een zogenoemde opbouwarmatuur. Hiermee wordt een frame met paneel bedoeld. De panelen kunnen met een dergelijk frame strak op het plafond bevestigd worden. Ten slotte is er nog de hangende installatie, ook wel pendel genoemd. Hierbij kan het paneel aan kabels op de gewenste hoogte worden gemonteerd.