Als je sleutel afbreekt in het slot, dan is dat heel vervelend. Je kunt natuurlijk gelijk een slotenmaker zoals slotenmeester.nl inschakelen, maar gelukkig zijn er ook wat dingen die je zelf kunt proberen om een afgebroken sleutel uit het slot te halen. Hier vind je tips om een afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen.

Wat moet je niet doen en waar moet je op letten

Als je te maken krijgt met een afgebroken sleutel, dan wil je natuurlijk als eerste zorgen dat je de deur waar het slot op zit weer kunt gebruiken. Hoewel er een heleboel dingen zijn die je kunt doen om het slot te openen en de sleutel te verwijderen, zijn er toch een aantal dingen die je absoluut niet moet doen. Allereerst moet je de twee losse helften van de sleutel niet meer proberen te gebruiken. Sommige mensen denken dat een sleutel nog steeds werkt als je de losse delen in het sleutelgat stopt, maar dat is absoluut niet zo. Het enige wat je daarmee doet, is de afgebroken sleutel nog dieper het sleutelgat in duwen. Daarnaast moet je de delen van de afgelopen sleutel ook nooit weggooien, want een slotenmaker kan ook met de losse delen nog een werkende sleutel slijpen.

Ook zijn er wat dingen waar je op moet letten wanneer je te maken krijgt met een afgebroken sleutel. Het eerste waar je op moet letten, is hoe diep de sleutel zit. Het is namelijk zo dat hoe dieper de sleutel in het sleutelgat vastzit, hoe lastiger je die er zelf uit kunt krijgen.

Een sleutel verwijderen die niet diep zit

Als de sleutel niet te diep zit, is het nog relatief makkelijk om die uit het slot te halen. Vaak lukt dit zelfs al met iets simpels als een pincet of een schaartje. Als het stuk sleutel heel ondiep zit, kun je het stuk zonder veel moeite te pakken krijgen en eruit halen. Kom je erachter dat de sleutel toch iets dieper zit, dan kun je met een beetje wrikken proberen om de sleutel er toch uit te krijgen. Als dit allebei niet lukt, dan wordt het wat lastiger.

Een sleutel verwijderen die diep zit

Zit de afgebroken sleutel wel diep in het slot? Dan wordt het wat moeilijker om die te verwijderen. Toch zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt proberen voordat je de slotenmaker belt. Allereerst kun je proberen om met een smal, lang en bij voorkeur puntig voorwerp, het stuk sleutel uit het slot te peuteren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een veiligheidsspeld, een naald of een paperclip gebruiken. Dit is wel een heel tijdrovend werkje. Als je al deze tips hebt geprobeerd en je krijgt de afgebroken sleutel nog niet uit het slot, dan is het verstandig om toch een slotenmaker, zoals slotenmaker Den Bosch, in te schakelen. Zij kunnen de sleutel heel makkelijk voor je verwijderen en je helpen met de vervolgstappen.