Grote tegels leggen is lastiger dan het plaatsen van kleinere tegels. Wie grotere tegels wil aanleggen, gaat een behoorlijke uitdaging aan. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En waar moet je allemaal rekening mee houden, qua werkwijze en materialen, als je grote tegel wilt neerleggen? Hieronder lees je enkele belangrijke tips en adviezen om het leggen van grote tegels slim en effectief aan te pakken.

Waar grote tegels leggen naar verhouding een lastige klus is
Tegels in groter formaat in de kamer leggen is een activiteit die veel inspanning kost. Maar ook geduld en een vakkundige en zorgvuldige aanpak vereist. Maar hoe kan het dat de aanleg van deze grotere tegels als lastig wordt ervaren? In de eerste plaats zijn grootformaat tegels uiteraard zwaarder dan kleinere tegels en vergt het leggen dus een flinke fysieke inspanning. En in de tweede plaats is de grootte van de tegels lastig: het beetpakken en neerleggen van deze grote tegels, maar ook het afsnijden en op maat maken, kost meer moeite dan bij kleinere tegeltjes.

Welke hulpmiddelen heb je nodig?
Wie kiest voor betegelen grote tegels, heeft een aantal hulpmiddelen nodig. Zo heeft u als materiaal naast – uiteraard – de grote tegels, bijvoorbeeld ook een tegelwig, tegelsnijder en tegellijm nodig. Afplaktape, voldoende kit een een goede voegmortel behoren ook tot het standaardmateriaal dat nodig is bij het tegelen met grote tegels.

Handige tips bij het leggen van grote tegels
Maar hoe kun je betegelen grote tegels op een tactvolle manier aanpakken? Met onderstaande tips voor het tegelen grote tegels leg jij jouw tegels straks vlot en netjes neer:

  • Mak voordat je begint een legplan. Dit is een schets van het te betegelen oppervlakte, met een berekening voor het tegelen grote tegels. Omdat je nu precies weet hoeveel tegels je nodig hebt, bestel je niet te veel tegels en kan er ook effectief gewerkt worden.
  • Zorg dat de ondervloer goed geëgaliseerd is. Een hoogteverschil over het totale oppervlakte van 3 millimeter is echt het maximum.
  • Leg de tegels van links naar rechts en begin achter in de ruimte, werk van daaruit naar voren richting de deur. Zo kun je effectief hele tegels leggen in het begin en de tegels op het eind in lastige hoeken, zoals bij de deur, afwerken. Gebruik bij het leggen van de tegels altijd een spandraad, zodat de tegels er recht in komen te liggen.
  • Nadat de tegels zijn gelijmd met een goede tegellijm en goed zijn aangedrukt en uitgehard, kan het voegen beginnen. Verwijder voegresten direct met een vochtige spons, zodat er geen lelijke plekken op de tegels ontstaan.

Grote tegels leggen vereist dus accuratesse en goede aandacht. Maar als je zorgt dat je alle materialen op orde hebt en het leggen volgens een legplan aanpakt, is betegelen grote tegels goed te doen!