Het bouwen van een eigen huis is altijd een grote droom voor jullie geweest. Toen jullie vorig jaar een mooi stuk grond tegen kwamen op een mooie locatie wat jullie voor een hele goede prijs konden kopen, waren jullie dan ook gelijk enthousiast en binnen een paar dagen namen jullie het besluit om over te gaan tot de aankoop. Op deze manier kwam het bouwen van een huis en daarmee het vervullen van een lang gekoesterde droom snel een heel stuk dichterbij. 

Al een paar maanden zijn jullie daarom druk in de weer om samen met een bevriende architect tot een degelijk ontwerp te komen, waarin jullie al jullie wensen met betrekking tot jullie droomhuis beetje bij beetje in vervulling zien komen. Natuurlijk moet er nog heel wat gebeuren voor de eerste paal de grond in gaat, maar het beetje bij beetje uitwerken van een mooi en gedetailleerd plan is een motiverende bezigheid waar jullie dag in dag uit in op kunnen gaan. 

Het ontwerp van je nieuwe huis moet aan verschillende eisen voldoen

Maar met alleen een ontwerp ben je er natuurlijk nog niet. Voordat je de benodigde vergunningen in huis hebt, die je nodig hebt alvorens met de bouw te kunnen beginnen, moet je er zeker van zijn dat het ontwerp voor jullie woning aan alle geldende voorwaarden en eisen voldoet. Je zult alvorens je over kunt gaan tot de daadwerkelijke planning, eerst je plannen moet voorleggen aan de nodige instanties, alvorens je de nodige vergunningen worden toegekend. 

Deze dienen namelijk te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale bouwkundige adviesbureaus die je kunnen helpen bij het realiseren van de benodigde bouwplantoetsing. Alvorens je een bouwvergunning kunt krijgen, dienen je bouwplannen aan alle voorwaarden van het bouwbesluit te voldoen. Een bouwkundig adviesbureau kan je bouwplannen toetsen en adviseren over waar er eventueel nog extra aanpassingen moeten worden toegevoegd, om er zeker van te zijn dat je plannen goedgekeurd worden. 

Het is verplicht om je bouwplannen te toetsen door een bouwkundig adviseur

Vanuit de overheid is het verplicht om je bouwplannen door een extern bouwkundig adviesbureau te laten toetsen. Nadat alle aspecten zijn nagelopen worden de bouwplannen gepresenteerd aan de gemeente. Die controleren vervolgens de volledigheid en de kwaliteit van het aangeleverde plan. Een degelijk bouwkundig adviesbureau staat je ten zijde en denkt mee om er zeker van te zijn dat jouw vergunningsaanvraag soepel verloopt. 
Of het nu gaat om bepaalde vraagstukken met betrekking tot gezondheid, bezonning, energieprestatie of goede isolatie, een bouwkundig adviesbureau kan u op al deze vlakken bijstaan en je helpen om eventuele problemen in de plannen aan te passen om er zeker van te zijn dat de vergunningsaanvraag probleemloos kan verlopen. Met steeds strengere milieuvoorschriften wordt daarnaast ook steeds meer gekeken naar de milieuprestatie van nieuwe, maar ook oude gebouwen, om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan alle actuele eisen die vandaag de dag worden gesteld.