Wat zijn aluminium composiet platen?

Aluminium composiet platen worden in de bouwsector steeds vaker ingezet voor diverse toepassingen. Aluminium composiet panelen, ook bekend als ACP, zijn opgebouwd uit twee dunne aluminium platen. Tussen deze platen is een polyethyleen (PE) of een speciale brandvertragende (FR)-kern (gemaakt van mineralen) aangebracht. Vervolgens worden de twee aluminium composiet platen onder grote druk op elkaar gelijmd. Dit levert een materiaal op met veel specifieke voordelen.

Veilig, isolerend & bewerkbaar

Aluminium composiet panelen worden in de volksmond ook wel aluminium sandwichplaten genoemd vanwege de binnenlaag van polyetheen of brandvertragende mineralenkern. Ze hebben een hele reeks voordelen. De kern zorgt er in de eerste plaats voor dat het plaatmateriaal brandveilig is en tevens op een prima manier isoleert. Aluminium composiet panelen bestaan verder uit materiaal dat gemakkelijk bewerkbaar is en is dus in alle vormen en op diverse manieren afgewerkt kan worden. Een derde voordeel van aluminium composietplaten is het feit dat deze duurzaam zijn en 100 procent recyclebaar. De platen zijn goed bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden en ook tegen corrosie.

Toepassingen van aluminium composiet met PE-kern

Platen met een PE-kern, beschikbaar in diktes variërend van 2.0, 3.0 en 4.0 mm, staan bekend als extreem vlak, stijf en torsievrij. De dekplaten die over de kern aangebracht worden, zijn 0,15 mm of 0,20 mm dun. De platen worden veelvuldig gebruikt in de wereld van audiovisuele communicatie, met name als achterwand van lichtreclame. Er worden ook bakken van gemaakt die met LED verlicht kunnen worden, waarbij heet plaatmateriaal zorgt voor een egale en strakke verlichting. Andere veelgebruikte toepassingen zijn displays en gevels van winkels, gebouwen, reclameborden, het lichttechnisch verfraaien van showrooms en verlichte wegbewijzering langs wegen. Specifieke industriële toepassingen van aluminium composietplaten zijn de daken van tankstations, scheidingswanden, zonweringstoepassingen en platen om machines af te schermen.

Gebruik van aluminium composiet met FR-kern

Meer dan populair zijn naast de PE-aluminiumplaten ook de FR-platen. FR-platen zijn dubbelzijdig PVDF gelakt. Ze zijn voorzien van een brandvertragende opvullende kern. Vanwege deze belangrijke eigenschap worden FR-aluminiumplaten veelvuldig toegepast in de industriële sector en in de bouwsector. FR-platen zijn 4,0 mm dik en worden afgedekt met 0,5 mm afdekplaten. De platen hebben een hoge corrosiebestendigheid.De FR-platen worden onder meer gebruikt voor gevelafwerking in de utiliteitsbouw, als wandplaat, dakplaten, scheidingswanden, voor zonwering en rolluiken, als kolombekleding en voor renovatiecassettes. Ook voor het afschermen van machines en apparatuur kunnen composietplaten van aluminium ingezet worden.