Veel mensen willen wel duurzame zonne-energie gebruiken in huis, maar zien het niet zitten om een groot zonnepaneel op hun dak te laten plaatsen. Niet zo zeer omdat het aanschaffen van een zonnepaneel een flinke investering kan zijn, maar voornamelijk omdat een zonnepaneel op het dak de uitstraling van een pand flink (negatief) kan beïnvloeden. Wil jij ook gebruik maken van zonne-energie in huis, maar vind je die standaard zonnepanelen echt niet mooi? Dan kun je ervoor kiezen om zonnepanelen dakpannen aan te schaffen. Meer over deze unieke zonnepanelen, lees je op deze pagina.

Zonnepanelen dakpannen: een korte introductie

Zonnepanelen dakpannen worden ook wel zonneceldakpannen of zonnepannen genoemd. Zoals de naam het al verklapt, gaat het om dakpannen die uitgerust zijn met zonnecellen. Dit zijn dezelfde zonnecellen die in standaard zonnepanelen zitten. Dit betekent dat als je zonneceldakpannen op je dak legt, je zonne-energie kunt gebruiken zonder een groot zonnepaneel op jouw dak te moeten plaatsen.

Verschillende soorten zonnepannen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, maar er zijn ook verschillende soorten zonnepannen. Zo zijn er op dit moment twee soorten zonneceldakpannen, namelijk de kristallijne- en de dunne film zonnepannen. De kristallijne uitvoeringen maken gebruik van silicum, terwijl de dunne film uitvoeringen gebruik maken van koper, indium en selenide. Het is belangrijk om te weten dat de dunne film dakpannen een kleinere capaciteit hebben dan de kristallijne zonneceldakpannen.

Zonnepanelen vervangen door zonneceldakpannen

Mensen die nu zonnepanelen op hun dak hebben liggen, kunnen ervoor kiezen om deze panelen te vervangen door dakpannen met zonnecellen. Een groot voordeel van het vervangen van de panelen, is dat je geen andere omvormer nodig hebt voor de dakpannen met zonnecellen. Dit betekent dat je niet in een nieuwe omvormer hoeft te investeren.

Een klein nadeel van het aanschaffen van dakpannen met zonnecellen, is dat de dakpannen minder capaciteit hebben. Dit komt omdat de zonnecellen slechts in een deel van de dakpannen verwerkt kunnen worden. Omdat de dakpannen minder capaciteit hebben op hetzelfde oppervlak als zonnepanelen, heb je meer dakpannen met zonnecellen nodig. Dit betekent dat je flink wat geld moet investeren om jouw panelen te vervangen door zonneceldakpannen.

Ook is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen dakpannen duurder zijn dan standaard zonnepanelen. Voor een standaard zonnepaneel betaal je namelijk gemiddeld 5500 euro, terwijl je voor standaard zonnepanelen dakpannen ongeveer 13.500 euro betaalt. Hier krijg je wel iets voor terug, namelijk dezelfde hoeveelheid zonne-energie en een woning waar geen lelijk zonnepaneel op geplaatst is om deze duurzame energie op te wekken.

Zonne-energie zonder lelijke platen op het dak? Investeer in de dakpannen

Wil jij zonne-energie gebruiken in huis, maar wil je niet dat de uitstraling van jouw woning verandert door het plaatsen van zonnepanelen? Dan zijn de zonnedakpannen een goede oplossing voor jou. De dakpannen zien er van veraf niet anders uit dan de dakpannen die je nu op je dak hebt liggen, maar ze leveren ondertussen wel energie. Het is een investering om de dakpannen aan te schaffen, maar hier kun je wel vele jaren van profiteren.