Zodra je weet wat je gaat doen en waar je de nodige gereedschappen en materialen vandaan moet halen, ben je er nog niet als je een groot bouwproject wilt opstarten. Denk er eens rustig over na en lees onze onderstaande tips.

Brainstormfase

Allereerst breng je in kaart wat er allemaal verbouwd moet worden, hoe dat moet gebeuren en wat de gevolgen worden voor de rest van je huis. Zorg er bijvoorbeeld voor dat muren en plafonds goed gestut zijn en dat je nog steeds een comfortabele plek hebt om de nacht door te brengen. Overweeg om een architect en/of aannemer in te gaan schakelen in plaats van alles zelf doen. Zij kunnen je direct vertellen of de wilde plannen voor je renovatie haalbaar zijn of niet. Denk ook aan de verschillende soorten afval die er tijdens de klus vrijkomen; zorg ervoor dat je deze efficiënt uit de weg kunt ruimen.

Plannen maken

In deze fase worden al je ideeën concreet. Vraag bij het loket Bouw- en woningtoezicht van je gemeente de tekeningen op van je woning om te gebruiken bij de uitvoeringen van je project. Uiteraard blijf je binnen de gestelde regels in de wetgeving omtrent verbouwingen.

Het is goed mogelijk dat je allerlei klusjes wilt opknappen als je toch bezig bent. Maak van je longlist een shortlist en kijk welke aanpassingen het beste in één keer kunnen gebeuren en welke ook wel voor later bewaard zouden mogen worden.

Zorg ervoor dat je buren op de hoogte zijn van de aankomende periode die waarschijnlijk behoorlijk luidruchtig gaat worden, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Maak duidelijke afspraken over het uiterlijke tijdstip tot waarop je dagelijks doorwerkt. Zorg er bovendien voor dat je tuin niet een oase van afval wordt die het uitzicht van je buren verpest.

Dat moet sowieso geen probleem zijn als je een geschikte afvalcontainer gaat huren. Kijk goed naar wat er allemaal in de specifieke afvalbak mag en welk formaat het meest geschikt is voor de omvang van jouw klus.

Wet is wet

Dit betekent dat je niet zomaar van alles aan je huis kunt gaan aanpassen. Controleer dus van tevoren of je al dan niet een vergunning nodig gaat hebben voor je project. En wees dan zo slim om niet alvast te gaan beginnen voordat je dit felbegeerde document hebt ontvangen; het kan een behoorlijk aantal weken duren voordat je aanvraag verwerkt is en als je de toestemming niet krijgt, mag je alles weer afbreken. Dat betekent dat je een heleboel tijd en geld hebt geïnvesteerd in een bodemloze put.

Het verzekerde voor het onverzekerde

Werk je met een architect of aannemer? Zij zijn van zichzelf al verzekerd. Dat geldt echter niet automatisch voor familieleden, buren en vrienden die je komen helpen. Ga dus na waarvoor zij verzekerd zijn en wat voor extra verzekering er eventueel afgesloten moet worden.

Waarom zelf doen…

…als een professional het beter kan? Ga echter niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee. Kijk goed naar hun totaalpakket. Het is in ieder geval belangrijk dat je van tevoren een goed beeld hebt van wat de kosten zijn. Probeer hoe dan ook een percentage van tussen de vijf en tien procent van je budget achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Kijk ook of je misschien op de kosten kunt besparen door zelf gereedschappen en/of materialen aan te leveren. Maar zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat je door deze uitgaven juist niet nog duurder uit bent!

Leg tot slot alle afspraken die je met een architect of aannemer hebt gemaakt schriftelijk vast, zodat je altijd weet wat je rechten en plichten zijn.

Het financiële plaatje

Je budget kun je uit verschillende bronnen samenstellen:

Spaargeld

Zeker als je een vermogensrendementsheffing betaalt, is het gebruik van je spaargeld zeer voordelig. Zo bespaar je op het uitbetalen van belasting. Rente over uitgegeven spaargeld ontvang je echter niet meer.

Bouwdepot

Zodra je weet dat je de woning waarvoor je een hypotheek afsluit uiteindelijk zult gaan verbouwen, is het verstandig om de notaris een hoger bedrag in het hypotheekregister te laten noteren. Mocht je dan nog je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris te stappen. Op basis van de waarde na de verbouwing stelt een taxateur vast hoeveel je kunt meefinancieren aan het bouwproject.

Tweede hypotheek

Mocht je spaargeld niet toereikend zijn, dan is een tweede hypotheek een optie. Zorg er wel voor dat je ruimschoots van tevoren je zaken op orde hebt als je van deze mogelijkheid gebruik maakt.