Vacuumheffers kunnen materialen en componenten optillen die een vlak of glad oppervlak hebben. Een vacuumheffer kunt je aanpassen aan de toepassing, wat ze ideaal maakt om in veel industrieën te gebruiken.

Vacuümheffers kunnen de meest effectieve en ergonomische oplossing zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of het ook voor jouw manier van toepassen werkt…. en vaak is dat zo. In deze blog lees je waarom.

Wat is een vacuumheffer?

Vacuumheffers worden gebruikt om verschillende soorten vrachten vast te pakken en op te tillen, zoals een grote glasplaat. Het is een eenvoudig systeem dat bestaat uit een vacuümpomp die met een slang is verbonden met een hef buis met aan het uiteinde van de hefbuis een zuignappen en zogenaamde vacuümkussens. Dit zijn de contacten die de lading vasthouden, eigenlijk vast zuigen.

Vacuümkussens zijn er in verschillende vormen en kunnen als enkele of meerdere opties worden gebruikt, afhankelijk van de tilwerkzaamheden. Wanneer ze de lading raken, wordt de luchtstroom geblokkeerd en wordt een luchtdichte afsluiting gevormd, waardoor het vacuüm wordt gezogen totdat de lading stevig vast zit en veilig kan worden vastgepakt en opgetild.

Waarom wordt een vacuumheffer gebruikt?

Vacuumheffers kunnen de productiviteit helpen verhogen en tegelijkertijd een ergonomische oplossing bieden voor de behoeften op het gebied van materiaalbehandeling. Ze grijpen, ondersteunen, heffen en laten de last zakken met bediening door één operator. Dit gaat snel en soepel, waardoor het ideaal is voor repetitieve handelingen of zware vrachten met een glad oppervlak.

Met behulp van zuigvoeten kunnen componenten zonder schade worden opgetild aan het oppervlak of aan de randen van de producten. In de bouw zijn ze een kosteneffectieve oplossing. Vacuumheffers vergen weinig onderhoud, wat de efficiëntie verbetert.

Meerdere zuignappen ingebouwd in een specialistisch frame staan ​​bekend als een vacuüm hefbalk. Deze balk wordt opgehangen aan een bovenloopkraan en een kettingtakel wordt gebruikt om de last om een verticale as te laten bewegen.

Dit is perfect voor het hijsen van grote glaspanelen. De zuigvoeten bieden meerdere bevestigingspunten voor de lading, waardoor grote werklasten op een veilige manier kunnen worden opgetild.

Vacuumheffers worden steeds populairder voor toepassingen waarbij één persoon materiaal moet hanteren voor repetitieve en zware lasten. Deze systemen worden door veel grote fabrikanten gebruikt, maar door hun betaalbare prijs zijn ze een praktisch hulpmiddel voor elk bouwbedrijf.