Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de WOZ waarde van je huis. Als de waarde van je huis namelijk hoger wordt dan wat je ervoor hebt betaald, kun je mogelijk gebruik maken van dat eigen vermogen. Misschien wil je je hypotheek bijvoorbeeld oversluiten tegen een lagere rente. Als de waarde van het onroerend goed is gedaald, kun je mogelijk de onroerendgoedbelasting verlagen. Ook kan het zijn dat de waarde verkeerd is ingeschat, waarna je een WOZ bezwaar kunt indienen, iets dat veel mensen ook niet kennen.

Een woningtekort en een toegenomen vraag als gevolg van COVID hebben geleid tot hogere huizenprijzen. Dit vergroot de kans dat jouw huis nu meer waard is dan toen je het kocht. Maar als je niet zeker weet hoe je de waarde van je huis kunt controleren, en als je niet eens weet hoe je dit kunt achterhalen,  helpen wij je hieronder en laten we je zien hoe je de juiste WOZ waarde aan je huis hangt. Als je de waarde van jouw huis kent, kun je belangrijke beslissingen nemen, niet alleen over het huis, maar ook over jouw leven. Bekijk enkele van de redenen waarom je de waarde van uw huis moet controleren!

Hypotheekverzekering

Kijk of je een particuliere hypotheek verzekering kunt afsluiten en geld kunt besparen

Als je minder dan een bepaald percentage aanbetaling hebt betaald toen je je huis kocht en een conventionele lening gebruikte, heeft de geldschieter je waarschijnlijk verplicht een particuliere hypotheek verzekering af te sluiten. Deze beschermt de geldschieter als je je hypotheek niet betaalt en de woning wordt afgeschermd. Een dergelijke verzekering kost gewoonlijk ongeveer 0,5% -1% van het geleende bedrag per jaar. De kosten worden meestal opgesplitst en toegevoegd aan de maandelijkse hypotheek betaling, samen met de hoofdsom, rente en onroerendgoedbelasting.

Zodra het saldo van de hoofdsom echter 80% van het oorspronkelijke geleende bedrag bereikt (wanneer je dus 20% eigen vermogen hebt opgebouwd), heb je het recht om jouw geldschieter te verzoeken de verzekering op te zeggen. Wanneer het hoofdsomsaldo 78% van het oorspronkelijke geleende bedrag bereikt, moet de geldschieter dit automatisch beëindigen.

Belastingimplicaties inzichtelijk maken: betaal je te veel of te weinig?

Een goede reden om te weten hoeveel jouw huis waard is, heeft te maken met de onroerendgoedbelasting. Als het huis in waarde stijgt, hetzij als gevolg van verbouwingen, toevoegingen of andere verbeteringen die je eraan hebt aangebracht, moet je waarschijnlijk meer belasting betalen. Taxaties bepalen de waarde van de woning. Op deze waarde is de onroerendezaakbelasting gebaseerd. Een hogere aanslag kan dus leiden tot een hogere belastingaanslag.

Omgekeerd, als jouw huis lager gewaardeerd is dan toen je het kocht, kun je een beroep doen op provincie of gemeente en vragen om een ​​lagere aanslag.  In de meeste gevallen moet je bewijzen dat de woning te hoog is getaxeerd. Een taxatie is een sterk bewijs, maar sommige provincies kunnen tevreden zijn met recente vergelijkingen of vergelijkingen van de belastingaanslag op de huizen van je buren.

Ken de waarde van jouw huis 

Als je begint na te denken over een verhuizing, kan het kennen van de waarde van jouw woning leiden tot een versneld verkoopproces. Met zoveel mensen die hun zoektocht naar een huis online beginnen, is het verstandig om de geschiedenis en waarde van jouw huis online te controleren om nauwkeurigheid te garanderen.

Als de waarde van jouw huis niet nauwkeurig wordt weergegeven door vermelding sites, kun je samenwerken met een makelaar om de details bij te werken of via het belastingkantoor, afhankelijk van de bron van de onjuiste informatie. Anders kun je een lijst maken van alle verbeteringen die je aan het pand hebt aangebracht om met de makelaar te bespreken zodra het tijd is om te verkopen!