Warmte terugwinnen met ventilatie

Woningen kunnen tegenwoordig zeer goed geïsoleerd zijn. Hiermee kun je veel energie besparen, maar het wil wel eens voorkomen dat vocht en verontreinigde lucht niet goed de woning meer kan verlaten. Goed ventileren is hiervoor de oplossing. Het niet goed ventileren van een woning kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Allergische klachten en luchtwegproblemen zijn de meest gehoorde klachten. Maar een mechanisch ventilatiesysteem dat voortdurend in werking is, kost natuurlijk energie. Het is mogelijk om dit juist te beperken met warmteterugwinning. Er zijn hier verschillende oplossingen voor.

Warmteterugwinning in één kamer

Deze wijze van ventileren is vooral handig in kleine woningen, zoals appartementen en studentenkamers of in badkamers. Het belangrijkste is dat de ruimte goed is geïsoleerd en er geen kieren en openingen aanwezig zijn. Er wordt dan een ventilatietoestel aan de buitenkant van de muur gemonteerd die de ingaande en uitgaande lucht reguleert. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar. De lucht die vanuit de woning wordt afgevoerd is warm en deze warmte wordt in de warmtewisselaar afgegeven aan de koude lucht die van buiten de woning ingevoerd wordt. Zo wordt de warmte zeer effectief gebruikt. Zomers kun je de ventilatie andersom instellen, zodat je woning energiezuinig gekoeld wordt. In de ventilatie zitten filter die tevens voor een optimale luchtzuivering zorgen. Vervang de filters dan wel regelmatig, door bijvoorbeeld nieuwe filters te bestellen van de Filterfabriek.nl.

Ventilatiewarmtepomp

Veel huizen zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem, waarbij frisse lucht door roosters naar binnen komt en waarbij vuile binnenlucht via een afvoersysteem naar buiten toe wordt getransporteerd. Voor de afvoer is een motor nodig die de lucht uit de woning naar buiten trekt. Deze motor staat in in de meeste gevallen op zolder, de zogenaamde ventilatiebox. Het slimme is dat deze ventilatiebox vervangen kan worden door de tegenwoordig erg in opkomst zijnde warmtepomp. Dit moet een ventilatiewarmtepomp zijn. De ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit de afvoerlucht en hergebruikt het weer voor het centraal verwarmingssysteem.

Balansventilatie

Met balansventilatie kan de ventilatie in de gehele woning goed worden gegarandeerd en geautomatiseerd. Het nadeel is dat er een behoorlijk buizensysteem door de gehele woning moet worden aangebracht. Dit is dan vooral ook een systeem dat bij nieuwbouwwoningen ingebouwd kan worden. Ook dit systeem neemt de warmte uit de afvoer lucht en verwarmd hiermee de aangevoerde lucht. Het buizensysteem is verbonden om ventielen die in de diverse ruimtes zijn geplaatst. Deze ventielen zorgen voor de aan- en afvoer van de lucht.