Gietvloeren zijn momenteel razend populair. Hoewel in eerste instantie gietvloeren vooral in de industriële sector werden toegepast heeft het nu ook zijn weg gevonden naar de particuliere huishoudens. Een gietvloer kan overal in de woning worden aangebracht. Het voordeel is dat een gietvloer volledig naadloos is en ontzettend gemakkelijk te onderhouden. Maar de ene gietvloer is niet hetzelfde als de andere. De belangrijkste type gietvloeren zijn Epoxy (EP) gietvloeren en Polyurethaan (PU) gietvloeren. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee vloeren?

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is gemaakt van epoxyhars. Dit is een zeer harde kunststofsoort. De eigenschappen hiervan zijn dan ook te merken aan de epoxy gietvloeren. Zo is een epoxy gietvloer zeer hard. Epoxy is zelfs dubbel zo hard als beton. Dit kan tevens ook een nadeel zijn wanneer er geen gladde en stabiele ondervloer ligt. Als er in de ondervloer scheuren ontstaan, dan is een epoxy vloer niet flexibel genoeg en kunnen er ook in de vloer scheuren ontstaan. Ook kan een epoxy vloer niet gecombineerd worden met vloerverwarming. Wel is de vloer door de hardheid bestand tegen een hoge belasting, maar ook tegen vocht, zuren en chemicaliën. Epoxy vloeren kom je daarom veel tegen in industriële gebouwen en parkeergarages. 

Polyurethaan gietvloer

De polyurethaan gietvloer bestaat ook uit een kunststof, maar dan de kunststof polyurethaan. Deze kunststofsoort is veel zachter en flexibeler dan epoxy. Dit zorgt voor een flexibele vloer die ook bestand is tegen scheurvorming van de ondervloer. Het effect is ook merkbaar als je over een PU gietvloer loopt. Het is voelt veel zachter en warmer aan dan bij een epoxy gietvloer. Ook is een polyurethaan vloer prima te combineren met vloerverwarming. Al deze eigenschappen die het wooncomfort verhogen, zorgen ervoor dat deze vloer meestal gekozen wordt voor woonhuizen. Overweeg je een PU vloer? Kijk dan eens naar een PU gietvloer van Gietvloer.net

Welke vloer kiezen?

Welke vloer je moet kiezen, is afhankelijk wat de toepassing is. Het grootste verschil zit hem in de hardheid van de epoxy vloer en de flexibiliteit van een polyurethaan vloer. Ook de combinatie met vloerverwarming wat bij een epoxy vloer niet mogelijk is en bij een polyurethaan vloer wel, kan een afweging zijn. Wil je een gietvloer in je woning laten leggen, dan is de meest logische keuze een polyurethaan vloer vanwege het comfort. Als de hardheid van de vloer een belangrijke rol speelt, kies dan voor een epoxy vloer.