Nu de dagen weer korter worden, is het verstandig om eens kritisch naar je tuinverlichting te kijken. Uiteraard heeft deze verlichting een praktisch doel, je wil in het donker je weg kunnen vinden, maar je wil natuurlijk ook dat je tuin er sfeervol uitziet. Met een goed verlichtingsplan voor de tuin, kun je er voor zorgen dat deze er zelfs in de winter uitnodigend uitziet om er bijvoorbeeld bij een kampvuurtje te gaan zitten of een winter barbecue te organiseren. Daarnaast is een goed verlichte tuin beter tegen inbraak, en dus veiliger. Er is veel keuze in tuinverlichting en buitenlampen, van ledstrips tot tuinlampen solar en van designlampen tot klassieke of romantische lampen van allerlei materialen en in diverse vormen. Hieronder nemen we je mee in de wereld van buitenverlichting.

Veel opties voor buitenverlichting

Voor buitenverlichting zijn er ontzettend veel opties. Daarom moet je goed voor jezelf bepalen wat je will. Welke plekken moeten uit praktische en veiligheidsoverwegingen goed verlicht zijn en welke plekken in de tuin moeten juist een fijne sfeer krijgen? Qua veiligheid zijn bijvoorbeeld schijnwerpers met bewegingsmelders een goede keuze. Wil je een paadje duidelijk zichtbaar maken, dan kun je hier LED verlichting langs plaatsen. Met een lichtslinger voor buiten kun je zorgen voor een magische sfeer.

Maak een duidelijk plan dat voldoet aan je eisen

Het aanleggen van tuinverlichting moet erg precies gebeuren. Het is van belang dat je de tuinverlichting op de goede plaats aanlegt. Van te voren kun je daarom het beste een lichtontwerp bedenken. Hierin beschrijf je heel nauwkeurig waar je de tuinverlichting geplaatst wil hebben. Als je hier goed over nadenkt, weet je waar je kabels in de grond moet leggen voor een goede verlichting. Het is het beste als je daar dan ook een kabelplan voor maakt. Dit doe je door kabels te tekenen in het ontwerp van je tuin. Je moet goed kijken waar je kabels en aftakkingen nodig hebt. Houdt hierbij altijd rekening met de maximale lengte van de kabels.

Functioneel of sfeervol

Je moet je tuin echt zien als het verlengstuk van je huis. Verlichting kan een functie hebben of zorgen voor meer sfeer. Zo kun je op een warme zomerdag ’s avonds langer op je balkon of terras zitten. Dit kun je in de herfst nog steeds verlichten wanneer het eerder donker wordt. Met mooie verlichting in je tuin haal je het meeste eruit. 

Oriëntatie licht is er voor praktische redenen

Oriëntatie licht gebruik je voornamelijk voor het verlichten van bijvoorbeeld voetpaden en traptreden. Bij paden kun je het beste staande, lagere armaturen gebruiken met een lamp die het licht naar beneden richt. Is dit namelijk naar boven gericht, dan kun je verblind worden, wat weer gevaarlijke situaties kan opleveren.

Sfeerlampen met klein wattage

Je kunt gemakkelijk sfeerverlichting plaatsen door het gebruik van zogenaamde sfeerlampen, die vaak werken met een kleine wattage. Als je wilt, kun je een boom eventueel met een spotje verlichten. Een andere keuze is het verlichten van een mooie groep planten die achterin je tuin staat. Zo gauw je hiermee gaat spelen, zul je zien dat de mogelijkheden legio zijn.

Rustige uitstraling

Je moet een keuze maken voor een bepaalde stijl verlichting wil je een rustig uitstraling behouden. Deze stijl kan bijvoorbeeld modern, traditioneel of oud Hollands zijn. De stijl die je kiest laat je vaak afhangen van de stijl van je huis of tuin. Je eigen smaak speelt hier natuurlijk de grootste rol in. Het is belangrijk dat je één stijl verlichting kiest om te voorkomen dat je tuin er chaotisch uit gaat zien. Je kunt iedere stijl combineren met spots.

Spots en grondspots

Je kunt een prikspot gebruiken voor het verlichten van een element. Zo geef je een boom, of een ander object in je tuin, meer aandacht door het te verlichten. Grondspots kun je ook gebruiken voor het verlichten van bomen en planten, de poort naar je tuin en/of de gevel van je huis. Er zijn ontzettend veel verschillende lichtbronnen hiervoor te vinden, zowel smalle als brede lichtbundels. Er is altijd een grondspot te vinden die geschikt is voor de manier waarop jij iets uitgelicht wil hebben. Als je een spot wil gebruiken als oriëntatieverlichting, moet de lamp wel weinig watt verbruiken. 

Solar verlichting en LED lampen

Voordat je tuinverlichting gaat kopen, moet je kiezen voor een type verlichting. Je hebt keuze uit solar verlichting en LED lampen. Solarverlichting is vriendelijk voor het milieu en goedkoop. De lampen werken op speciale batterijen die de energie van de zon tijdens de dag opslaan. Ze gaan als het begint te schemeren automatisch aan. Zo heb je enkele uren zacht licht in je tuin. LED buitenverlichting is prijziger dan solarverlichting.