Wanneer je een nieuwe keuken gaat samenstellen, wil je dat deze natuurlijk aan al je wensen voldoet. Dit betekent vaak dat de keuken niet alleen een prachtige uitstraling heeft, maar ook praktisch is ingedeeld. Het kan best lastig zijn om te bepalen wat de perfecte indeling voor je nieuwe keuken is. Daarom vertellen wij je hoe je jouw nieuwe keuken kunt indelen!

Kiezen van de opstelling

Een van de punten die het meeste invloed heeft op de indeling van de keuken, is natuurlijk de keukenopstelling. Er zijn vele verschillende opstellingen en voor iedere ruimte en wensen is weer een andere opstelling geschikt. Wanneer je bijvoorbeeld een smalle keuken hebt, is een parallel keuken ideaal. Maar wanneer de keuken zich in een hoek bevindt, kan een L-keuken of U-keuken juist weer heel passend zijn. Het is daarnaast ook belangrijk dat je niet voor een te grote opstelling gaat, dit kan ervoor zorgen dat je te weinig loopruimte overhoudt en het erg vol oogt.

Plaatsen van de apparatuur

De plaatsing van de keukenapparatuur, spoelbak en kraan hebben ook veel invloed op de gebruiksvriendelijkheid van de keuken. Het is bijvoorbeeld niet praktisch wanneer de spoelbak en vaatwasser een stuk uit elkaar liggen, dan moet je altijd met je vuile vaat door de keuken lopen. Daarnaast is er de keukendriehoek waar je rekening mee kunt houden. Dit is de afstand tussen de spoelbak, kookplaat en koelkast. Deze drie wil je eigenlijk in de vorm van een driehoek geplaatst hebben en daarnaast moet de afstand tussen deze drie elementen niet te groot zijn.

Verschillende zones

Een keuken wordt vaak ingedeeld in vijf verschillende zones: opbergzone, voorraadzone, spoelzone, werkzone en kookzone. Door de keuken in te delen aan de hand van deze vijf zones, zorg je er niet alleen voor dat de keuken efficiënt in gebruik is, maar vaak kun je de keuken ook wat makkelijker opgeruimd houden. Je hebt namelijk je voorraad op één plek, het servies op een andere plek en in weer een ander deel van de keuken ben je aan het koken.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Niets is zo vervelend als te weinig opbergruimte hebben en hierdoor je spullen niet kwijt kunnen. Je keuken wordt dan al snel rommelig, wat natuurlijk zonde is. Zorg er dan ook voor dat wanneer je de indeling van de keuken gaat maken, je voldoende opbergruimte creëert. Wanneer je nu bijvoorbeeld merkt dat je net wat te weinig ruimte hebt, is het aan te raden om voor wat meer kasten en/of lades te kiezen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nu meer ruimte hebt dan je gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om de opstelling aan te passen en wat minder kasten en/of lades aan de keuken toe te voegen.

Laat je adviseren

Kom je toch niet helemaal uit de indeling van je nieuwe keuken? Je kunt hiervoor ook een keukenwinkel bezoeken en je laten adviseren. In een keukenwinkel als bijvoorbeekd Kitchen4all staan vaak deskundige adviseurs die al jarenlang keukens ontwerpen. Zij weten dan ook precies waar je rekening mee moet houden en welke indeling perfect is voor jouw nieuwe keuken.