Werken op het dak geeft je een vrij gevoel. Je steekt boven alles en iedereen uit en kunt genieten van een weids uitzicht. Dat geeft een vals gevoel van veiligheid. Niet alleen op schuine daken en andere hoogtes, maar ook op platte daken bestaat de kans dat je valt. Valbeveiliging voor werken op platte daken is er dan ook niet voor niets. Om veilig op een plat oppervlak te kunnen werken, dien je enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. In dit artikel vertellen we je graag hoe je veilig kunt werken op een plat dak.

Drie zones

Een plat dak is onderverdeeld in drie zones: de veilige zone, de uitgebreide veilige zone en het gebied buiten de veilige zone waar valgevaar dreigt. Hieronder lichten we ze voor je uit.

Werken binnen de veilige zone

Platte daken worden in de bouw vaak als veilig gezien. Dit komt omdat een plat dak vaak voorzien is van een zogenoemde ‘veilige zone’. Deze zone bevindt zich minimaal 4 meter van de dakrand. Er zijn geen obstakels (zoals lichtkoepels) waar je over kunt struikelen. Wanneer de werkzaamheden in deze zone plaatsvinden, moet het gebied duidelijk gemarkeerd worden met een lint. Alleen dan mag je hier zonder valbeveiliging werken.

De uitgebreide veilige zone

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de uitgebreide veilige zone minder safe dan de veilige zone. Dit komt omdat de veilige zone zich hier uitbreidt tot slechts 2 meter van de dakrand. Het werkgebied is dus groter, maar het valgevaar ook. Hier moet het gebied eveneens tijdens het werken gemarkeerd worden met linten, paaltjes of kettingen.

Buiten de veilige zone

Werk je in een gebied dat minder dan 2 meter van de dakrand verwijderd is? Dan bestaat er een reële kans om te vallen. Om dit te voorkomen kun je enkele maatregelen nemen.

Maatregelen veilig werken op een plat dak

Werken buiten de veilige zone kun je veiliger maken op de volgende manieren:

  • Plaatsen van hekwerken. Op een plat dak kun je hekwerken langs de rand plaatsen om het valgevaar te beperken. Deze manier van beveiligen is makkelijk, snel en effectief.
  • Valbeveiliging. Is er geen hekwerk aanwezig dan biedt valbeveiliging voor werken op platte daken uitkomst. Dakwerkers worden aan de hand van een veiligheidsharnas gezekerd via een ankerpunt of leeflijn. Bij voorkeur is het bevestigingsmiddel zo kort mogelijk afgesteld. Op die manier verklein je slinger gevaar en de kans om alsnog over de dakrand te vallen.
  • Gebiedsbegrenzing. Het bevestigingsmiddel kan goed worden afgesteld aan de hand van nauwkeurige gebiedsbegrenzing. Het werken met een valbeveiliging met ankerpunten en leeflijnen is dan net zo veilig als het gebruik van hekwerken. Vallen is verleden tijd!