Stroom naar een garage of tuinvijver laten lopen? Lees hieronder alles over opties voor sleufdiepte, leidingmateriaal en soorten elektrische bedrading. Elektriciteit naar een vrijstaande garage, gereedschapsschuur of tuinvijver trekken is een doe-het-zelf-project dat je absoluut zelf kunt aanpakken. Je hebt alleen de juiste informatie en begeleiding nodig. Er zijn vier veelvoorkomende opties om ondergrondse elektrische bedrading door de tuin te laten lopen. De keuze hangt vooral af van de grondsoort die je hebt.

Als de grond korrelig en gemakkelijk in te graven is, kun je geld besparen op elektrisch materiaal door diep te graven; het is mogelijk dat je geen metalen of plastic leiding hoeft te installeren om de begraven bedrading te beschermen tegen fysieke schade. Aan de andere kant, als de grond rotsachtig, of als je veel boomwortels tegenkomt, kun je je graafwerk tot een minimum beperken en de begraven bedrading in metalen of plastic leidingen beschermen. Mocht je bang zijn dat er iets mis gaat, zorg er dan in ieder geval voor dat je een goede opstalverzekering hebt, hierover lees je meer op Wiki verzekering. Mocht de klus toch te specialistisch worden, dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om een specialist in te huren.

Beter nog, loopgraven machines zijn direct te huur bij veel bouwmarkten en verhuurbedrijven voor dergelijke apparatuur. Je kunt een sleuvengraver voor een halve dag huren voor weinig geld en het bespaart je een hoop zwaar werk!

Vier opties voor begraven diepte voor ondergrondse bedrading

Bepaal hoeveel graafwerk je bereid bent te doen en hoe diep je geul moet zijn. Dit helpt bij het bepalen van het type bedrading en de methode die je gaat gebruiken. Ondergrondse kabel en draad kunnen op verschillende dieptes worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type leiding, draad of kabel.

15 cm diepte

Installeer gegalvaniseerde stijve metalen elektrische leiding met individuele geïsoleerde draden 15 cm diep. De draden worden door de leiding getrokken zodra de hele leiding is voltooid, van begin tot eind. De draden moeten geschikt zijn voor gebruik op een natte locatie, zoals type THWN-2 (thermoplastische/natte locatie/nylon mantel).

Alles wat je moet weten over het begraven van ondergrondse elektrische kabels

45 cm diepte

De GFCI-bescherming is een compromis dat verbeterde elektrische veiligheid biedt en tegelijkertijd de behoefte aan een diepe greppel vermindert. Installeer een PVC-buis met individuele geïsoleerde draden van 45 cm diep. De draden worden door de leiding getrokken zodra de hele leiding is voltooid, van begin tot eind. Draden moeten geschikt zijn voor gebruik op een natte locatie, zoals type THWN-2 (thermoplastische/natte locatie/nylon mantel).

60 cm diepte

Dit is een andere afweging tussen diepte en fysieke bescherming. Omdat de direct ingegraven kabel zich alleen in de bodem van de greppel bevindt zonder leiding of GFCI-bescherming, moet deze dieper in de grond worden geïnstalleerd.