Asbest werd nog niet eens zo lang geleden beschouwd als een wonderproduct voor ontelbare toepassingen in de bouw van huizen en andere gebouwen. Ondertussen kennen we de gevaren van dit materiaal en wordt het gevreesd voor de ernstige ziekten die het kan veroorzaken. Dit materiaal zelf saneren bij een verbouwing is echter verboden en dus zul je moeten weten wat de kosten asbest verwijderen zijn. Dan moet je ook weten wat asbest is en waar het in kan zitten. Daarom hebben we voor jou alle informatie hieromtrent opgesomd.

Asbest is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, een natuurproduct. Het is een verzamelnaam voor zes natuurlijk voorkomende mineralen die zeer veel vezels bevatten. Het wordt als delfstof gewonnen uit mijnen. Juist die vezels zijn gevaarlijk als je ze inademt

Asbest kun je niet herkennen aan de kleur

Veel mensen denken dat asbest altijd wit is, maar het kan ook kan grijs, bruin, blauw of groen zijn. Het kan ook transparant zijn. De meest voorkomende vorm van asbest, chrysotiel, is wit.  Doordat asbest vaak een onderdeel van een bepaalde composiet is, is kleur zeker geen factor om het aan te kunnen herkennen. Doe dit dan ook niet, maar laat dit door een asbestdeskundige doen. Geur is namelijk ook geen goede manier om het te herkennen. Asbest is reukloos, je kunt niet bepalen aan de geur of er asbest aanwezig is.

Waarom werd asbest vroeger zoveel gebruikt?

Asbest is vuurvast, geluiddempend en hard. Hierdoor heeft het vele toepassingen gekend, waaronder isolatie. Een tijd lang was het een van de meest gebruikte materialen in de bouw en andere sectoren. In gebouwen werd het gebruikt voor bijvoorbeeld muren, dakbedekking, verf en tegels. Ook werd het veel gebruikt in apparaten, zoals warmhoudplaatjes.

Een verbod op het gebruik van asbest

Vanaf 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden. In woningen van voor die tijd kan nog vrij veel asbestisolatie en asbestcement voorkomen. Voor de koop of huur van een nieuwe woning, maar ook een bedrijfspand, moet je daarom altijd informeren naar een asbestrapport. De kosten van asbestverwijdering zijn voor rekening van de huiseigenaar. 

Golfplaten met de letters NT (Nieuwe Technologie) bevatten geen asbest. Deze letters zijn dan in de een-na-laatste golf geperst, aan de gecoate kant. Bepalen of een golfplaat wel asbest bevat, kan alleen door een microscopische analyse.

Altijd een asbestdeskundige inschakelen

Welk type asbest daadwerkelijk verwijderd moet worden in een pand, kan alleen door een asbestdeskundige worden bepaald. Zit het asbest in je huis in materialen die verslechteren of kunnen worden verstoord door een verbouwing? In dat geval is het beter het asbest te laten verwijderen. Het risico op het loslaten en verspreiden van asbestvezels in de lucht is dan te groot. Als het asbestmateriaal in goede conditie is, of gebruikt wordt in een omgeving waar je niet vaak bent, bijvoorbeeld als isolatie voor verwarmingspijpen of leidingen in je zolder, kan het beter met rust worden gelaten. 

Als je van plan bent om te verbouwen, repareren, slopen of te renoveren in een gebouw dat voor 1994 is gebouwd, dient er een asbestinventarisatie plaats te vinden. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door een SC-540 gecertificeerd bedrijf. Voordat de werkzaamheden mogen beginnen, moet eventueel asbest gesaneerd zijn. Ook moet er een eindcontrole door een onafhankelijk bedrijf zijn uitgevoerd. Ook voor de verkoop van een pand is een asbestvrijverklaring nodig, als het voor 1994 is gebouwd uiteraard. Dit is in 2010 vastgesteld, nadat uit onderzoek in 2009 bleek dat er vooral op de particuliere huizenmarkt aanwezigheid van asbest vaak niet gemeld werd.