Teflon is de merknaam die wordt gebruikt voor polytetrafluorethyleen dit is een kunststof die ook wel wordt aangeduid met de afkorting PTFE. Een ptfe plaat behoort tot de zogenaamde high performance kunststoffen, een specifieke groep binnen de fluorhoudende kunststoffen. Deze fluorhoudende kunststoffen hebben een enorme chemische behendigheid en een erg laag wrijvingscoëfficiënt over een breed temperatuurbereik. Een van de redenen dat ptfe platen steeds vaker wordt gebruikt in de bouw. De andere redenen lees je hieronder.

Geschiedenis van ptfe

In 1938 heeft de Amerikaan Roy Plunkett bij toeval polytetrafluorethyleen ontdekt in de Amerikaanse staat New Jersey.Plunkett gaf de naam Teflon aan de stof polytetrafluorethyleen en vroeg in het jaar 1938 octrooi hierop aan. Op 4 februari 1941 werd het octrooi toegekend en in 1949 werd teflon geïntroduceerd als commercieel product.

Het gebruik van ptfe

Ptfe platen kunnen zo’n beetje tegen alle soorten chemicaliën en is daarnaast goed steriliseerbaar te maken en enorm vlamdovend. Ptfe heeft goede anti klevende eigenschappen, kan goed tegen UV licht en doordat het materiaal erg zuiver is, kan het in direct contact komen met levensmiddelen en is dus ook erg bruikbaar als middel om te verpakken. De slijt- en drukvastheid kunnen door toevoeging van additieven zoals brons, grafiet of glasvezels sterk verbeterd worden. 

Als isolatiemateriaal

In elektrische installaties wordt ptfe gebruikt als isolatiemateriaal, het heeft namelijk een hoge zogenaamde ‚soortelijke weerstand’. Daarnaast is het materiaal ook goed bestand tegen hoge temperaturen en bevat deze dus een lage wrijvingsweerstand. Hierdoor is het geschikt als isolator van bekabeling in specialistische installaties waarbij hoge eisen worden gesteld aan het materiaal zoals bij vliegtuigen of militaire installaties.

Teflontape is daarnaast een bekend materiaal dat wordt gebruikt voor het afdichten van schroefdraden bij gasleidingen. Hierbij wordt de Teflontape eerst om het schroefdraad heen gewikkeld (tegendraads) en daarna wordt de koppeling bevestigd. De Teflon Tape zorgt dan voor optimale afdichting.

Als een ptfe plaat aan een temperatuur van boven de 260 graden Celsius wordt blootgesteld gaat de kwaliteit van het materiaal omlaag. Bij temperaturen boven de 350 graden Celsius gaat de stof ontleden. De stoffen die daarbij vrijkomen zijn gasvormig en zijn schadelijk voor mens en dier. Zo kunnen de schadelijke dampen leiden tot griepklachten zoals koorts, hoofdpijn en rillingen. Dit wordt ook wel Teflonkoorts genoemd of polymeer-rookkoorts. 

Mensen kunnen er onder andere ziek van worden als men zogenoemde Tefal-pannen gebruikt met een Teflon antiaanbaklaag. Will je hier meer over weten? Op internet is er genoeg informatie te vinden over de giftigheid van Teflon of Tefal-pannen. Voor- en tegenstanders van Teflon als antiaanbaklaag beweren onderzoeksresultaten te hebben waarmee de schadelijke effecten van Teflon kunnen worden aangetoond of juist worden ontkracht. Dit zorgt ervoor dat er nog behoorlijk wat onduidelijkheid is over de schadelijke effecten.