De zolder wordt vaak gezien als het verlengde van de schuur. Daardoor staat deze ruimte vaak vol met dozen en spullen ‚die je misschien later nog wel kunt gebruiken.’ Echter blijkt heel vaak dat die spullen later helemaal niet meer gebruikt worden en dat je dus iets veel leukers met je zolder had kunnen doen. Wat dat kan zijn lees je hieronder.

De zolder als werkplek

Zo kan de zolder erg goed als werkplek dienen. Je zit er namelijk rustig, omdat deze etage meestal geen andere kamers bevat. Tevens is het bij een gebruik als werkplek ook meteen duidelijk dat dit de werkplek is en dat men je daar niet moet storen. Wat de zolder verder tot zo’n fijne werkplek kan maken is dat er veel ruimte is. Hierdoor kun je zowel een fijne werkplek inrichten als een hoekje waar je tussen de bedrijven door even kunt ontspannen. 

Om van je zolder een werkplek te kunnen maken, moet deze echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo is het fijn als er ramen aanwezig zijn. Een hele dag zonder daglicht, is meestal niet goed voor een mens. Daarnaast moet een zolder goed geïsoleerd zijn, zodat het in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te warm. Vooral dit laatste kan moeilijk zijn op een zolder waar je direct onder het dak zit. De aanschaf van een airco kan in dat geval slim zijn.

De zolder als slaapkamer

Aangezien de zolder vaak ruim is, kan deze ook ideaal als slaapkamer functioneren. Door die ruimte zie je vaak dat mensen bijvoorbeeld een bad hierin plaatsen. Hoe heerlijk is het om ‚s avonds vanuit je bad direct het bed in te kunnen stappen? Een schuin dak van een plafond maakt de ruimte vaak juist nog knusser, wat natuurlijk ideaal is voor een slaapkamer.

Het enige waar je op moet letten is dat door dit schuine dak de ruimte niet te laag is. Er moet natuurlijk wel voldoende ruimte zijn voor meubels zoals een kleerkast, maar ook wil je niet altijd gebukt door je slaapkamer moeten lopen. Daarnaast is, net als bij het hierboven genoemde kantoor, belangrijk dat het er niet te koud of te heet wordt.

De zolder als ontspanningsruimte

Uiteraard hoeft de functie van een zolder helemaal niet praktisch te zijn. Je kunt er namelijk ook een plek voor jezelf van maken waar je je af en toe kunt terug trekken. Het leven kan namelijk, zeker met kinderen, af en toe behoorlijk hectisch zijn. Hoe fijn is het dan om een plek in huis te hebben waar je daar even uit kunt ontsnappen? Met een comfortabele stoel of bankstel, knusse kussens en een mooi tapijt kom je al een heel eind. Je kunt deze relax plek gebruiken om boeken te lezen, muziek te luisteren of om een lekker dutje te doen. Eén ding is zeker: op zolder kan je in alle rust en stilte ontspannen!

De zolder als speelruimte voor je kinderen

Andersom kan ook natuurlijk: dat je van je zolder een plek maakt voor je kinderen om te spelen. Op die manier heb je juist beneden weer wat meer rust. De meeste kinderen vinden het ontzettend leuk om hun eigen plekje te hebben. Daarnaast heb jij als ouder geen last meer van rondslingerend speelgoed in de woonkamer. Geef de muren een vrolijk kleurtje of kies voor een leuk behang met print. Heb je houten balken op zolder? Dan is het leuk om daar dingen aan te hangen zoals een schommel, hangmat of hangstoel. Op deze manier maak je een plek waar je kinderen hun gang kunnen gaan, en zorg je voor meer rust en minder rommel elders in het huis.

De zolder als washok

Je kunt van de zolder natuurlijk ook juist een van de meest praktische ruimtes van het huis maken: als wasruimte. Vooral als het op de zolder te warm wordt voor bovenstaande doeleinden, kan dit een goed idee zijn. Op die manier heb je alles bij de hand: de wasmachine en de droger staan er, maar je kunt ook gewoon de strijkplank laten staan. Als het er zo snel warm wordt, kun je er ook een wasrek zetten en kun je bezuinigen op het gebruik van de droger.

Zaken waar je aan moet denken als je je zolder gaat gebruiken

Een zolderkamer inrichten moet verstandig gebeuren. Afhankelijk van de nieuwe bestemming van de zolder moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten: check of de vloer van de zolder genoeg draagkracht heeft. Zeker als je er bijvoorbeeld een bad plaatst, of een wasmachine en droger neem maatregelen om de temperatuur te kunnen controleren. Dit omdat het vaak erg warm kan worden op zolders. Een goede isolatie kan al veel doen, en een airco helemaal houd rekening met eventuele extra werkzaamheden om de elektriciteit en water aan en -afvoer te kunnen maken