Een vensterbank wordt in een woning onder het kozijn geplaatst. Zoals de naam ook aangeeft is het als het ware een bank in het venster (raam). Vensterbanken zorgen voor een nette afwerking van een kozijn en bieden ruimte voor mooie decoratie. Vensterbanken zijn er in diverse materialen en kleuren, een van de materialen die veel gekozen wordt is natuursteen. Het aanbod is groot en de vensterbanken zijn duurzaam. Het is mogelijk om vensterbanken te laten plaatsen door een bedrijf, maar het is ook zeker mogelijk om het zelf te doen! In deze blog vertellen wij meer over de materialen en hoe jij zelf een vensterbank kunt inmeten en plaatsen.

Vensterbanken vervullen niet alleen een decoratieve functie, het zorgt er tevens voor dat de warmte afkomstig uit een radiator niet direct verloren gaat tegen een koude muur. Het aanbod in natuursteen vensterbanken is uitgebreid. Er zijn diverse kleuren en bewerkingen verkrijgbaar. Bewerkingen die mogelijk zijn: gezoet (mat en glad), gepolijst (gepolijst en glanzend), gebrand & geborsteld (ruw en mat), natuurlijk slijtoppervlak (geen bewerking) en leather finish (mat, structuur & glad).

Welke natuursteen vensterbanken zijn er?

Vensterbanken graniet
Graniet is een van de meest gekozen materialen voor vensterbanken. Het is een hard gesteente dat verkrijgbaar is in de kleuren antraciet, zwart en donkergrijs. Granieten vensterbanken zijn verkrijgbaar met een gepolijste en leather finish bewerking. Het oppervlak van een gepolijste vensterbank is glad en glanzend. Bij een vensterbank met een leather finish bewerking is de structuur voelbaar, maar deze is wel mooi glad. Beiden bewerkingen zijn prettig in onderhoud. Een bekende granietsoort is de Star Galaxy, deze granietsoort heeft een goude spiegelglitter.

Vensterbanken hardsteen
Ben je op zoek naar een vensterbank met een gemêleerd oppervlak? Dan is een Hardsteen vensterbank een goede keuze. Hardsteen is kalkhoudend en zal buiten lichter worden, binnen is dit niet het geval. Hardsteen vensterbanken kunnen gezoet, licht gezoet of geschuurd zijn. Een gezoete bewerking zorgt voor een mat oppervlak en geschuurd voor een mat, maar wat ruwer oppervlak. De bewerking bepaald tevens de kleur van de vensterbank. Zo is een geschuurde vensterbank lichter van kleur dan een gezoete vensterbank. Bekende hardsteen materialen zijn: blue cloud en Chinese hardsteen. Het is ook mogelijk om vensterbanken in Belgisch Hardsteen te kiezen, een nadeel van dit materiaal is dat het vrij prijzig is. Een goed alternatief is dan de Belgisch hardsteen vensterbank.

Vensterbanken basalt
Een basalt vensterbank is verkrijgbaar in een gezoete en gebrande & geborstelde bewerking. De basalt olivian black gezoet wordt verreweg het meest gekozen voor vensterbanken. Dit materiaal is mat en glad en heeft een antracieten kleur met weinig nuances. Het materiaal wordt veel gekozen omdat we de laatste jaren veel donkere vloeren zien. Basalt Olivian Black kan vrijwel met elke donkere (of lichte) vloer gecombineerd worden.

Vensterbanken composiet
Een composiet vensterbank hoort eigenlijk niet helemaal thuis in het rijtje van natuursteen vensterbanken, omdat het een machinaal vervaardigd product is. Het bestaat uit kunsthars met natuursteen. Om deze reden wordt composiet ook vaak geproduceerd door natuursteen bedrijven. In tegenstelling tot de natuursteen materialen is composiet slijtvast, krasvast en stootvast. Wel moet er, zoals bij elke natuursteen soort, opgelet worden met zuurhoudende materialen omdat het kan uitbijten. Composiet is verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs en zwart en heeft altijd een gepolijste bewerking (glad & glanzend).

Vensterbanken leisteen
Leisteen is een prachtig materiaal omdat het een natuurlijk slijteroppervlak heeft. Dit betekend dat het materiaal rechtstreeks uit de groeve komt en wordt vervaardigd tot een vensterbank. Het oppervlak heeft geen bewerking ondergaan. Leisteen staat bekend om zijn gelaagde structuur. De meest bekende leisteensoort is de leisteen mustang black. Dit materiaal is antraciet van kleur en wordt gebruikt om vensterbanken van te produceren.

Hoe meet ik mijn natuursteen vensterbanken in?

Vaak worden vensterbanken ingemeten en geplaatst door een bouwbedrijf. Een goede oplossing voor als je zelf weinig tijd hebt. Het is ook heel goed mogelijk om zelf vensterbanken in te meten en te plaatsen. Ben je niet zo’n kluskoning? Geen probleem, wij leggen stap voor stap uit hoe je vensterbanken kunt inmeten en plaatsen:

Stappenplan: inmeten & plaatsen van een vensterbank

Stap 1: verwijder wanneer nodig de oude vensterbank zodat de nieuwe vensterbank ingemeten kan worden. Bekijk vooraf of er sprake is van asbest in de vensterbank. Wanneer dit het geval is, schakel dan een asbestsaneringsbedrijf in!
Stap 2: bekijk of de vensterbank(en) recht geplaatst moeten worden, met een hoekuitsparing (‘om de hoek’) of in verstek. Een vensterbank die recht geplaatst wordt heeft een vaste afmeting zonder dat er hoeken uitgezaagd hoeven te worden, de vensterbank zit dan recht in de muur. Een vensterbank met hoekuitsparingen loopt om de hoek bij een muur, het lijkt alsof de vensterbank onder de muur doorloopt. Een vensterbank moet in verstek gezaagd worden als er sprake is van bijvoorbeeld een erker. Het is dan belangrijk om te weten in hoeveel graden deze hoek loopt. Lukt het niet om de graden hoek in te meten? Schakel dan een bouwbedrijf in. Een andere oplossing is het maken van een mal (schaal 1:1), het betreffende natuursteen bedrijf kan op basis hiervan een vensterbank produceren.
Stap 3: meet de diepte en de lengte in van de ruimte waar de vensterbank geplaatst moet worden. Houd 3 a 4 mm speling aan bij de lengte; je meet de vensterbank strak in en telt hier in totaal 3 a 4 mm vanaf. Zo ben je ervan verzekerd dat de vensterbank past. De naad tussen de muur en de vensterbank kun je afwerken met een zuurvrije acrylaat kit.

vensterbanken-verschillenStap 4: bestel een vensterbank bij Totaaltegel door middel van een aanvraag via de website of per e-mail. Totaaltegel produceert vrijwel elke natuursteensoort op korte termijn (circa 5 werkdagen). Communiceer hier duidelijk de juiste maatvoering en geef aan in welk materiaal de vensterbank geproduceerd moet worden. Ter verduidelijking kun je een werktekening toepassen, dit is vaak het geval bij bijvoorbeeld een erker.
Stap 5: wanneer je de vensterbank ontvangt, kijk dan voordat je start of het past. Hierna volgt het plaatsen van de vensterbank. Dit kan met cement, lijm of montagekit. De beste manier is om cement of lijm te gebruiken omdat de vensterbank dan in zijn geheel vast zit. Wanneer je kiest voor montagekit zit de vensterbank vast op de plaatsen waar de kit is aangebracht. De vensterbank zit hierdoor minder stevig vast en kan hol klinken. Controleer tijdens het plaatsen of deze waterpas ligt. Druk de vensterbank daarna stevig aan en laat het drogen. Dit gaat doorgaans heel snel, dit is afhankelijk van de cement/lijm en de temperatuur in huis.
Stap 6: De laatste stap is het afwerken van de kieren en naden met een zuurvrije acrylaat kit. Zijn de muren rondom de vensterbank al geverfd? Zorg dan dat deze afgeplakt worden met een schilders tape om vlekken op de muur te voorkomen. Plak ook altijd de vensterbank af!