De industriële look is in en je kunt er bijna niet meer omheen. Woontijdschriften staan tegenwoordig vol met industrieel ingerichte huizen, meestal in een bijpassend, karakteristiek pand zoals een oude fabriek, kerk of school met hoge plafonds, stenen muren, betonnen vloeren, stalen constructies en veel licht dankzij de grote raampartijen. Ook als je niet in een authentiek industrieel pand woont (en laten we eerlijk zijn, dat geldt voor de meesten van ons) is het mogelijk om een industriële look te creëren. Hoe? Met de juiste meubels, asseccoires en een beetje kluswerk, want betonlook behang mag in je industriële woonkamer niet ontbreken.

Gebruik van ruwe materialen

Bij de industriële look draait het allemaal om ruwe, onbewerkte materialen waaraan je kunt zien dat ze gebruikt zijn. Kies dus voor (onbewerkt) hout, leer, staal en beton. Denk bijvoorbeeld aan een eettafel van dikke (steiger)houten planken met metalen poten, met hier en daar een paar verf spetters of één geschilderde plank om het geheel wat te doorbreken. Voor de eetkamerstoelen kun je kiezen voor (leren) kuipstoeltjes met een metalen frame. De bank mag groot zijn waarbij suede, of suedelook, het binnen de industriële stijl altijd goed doet. Maak het vervolgens gezellig met grof gebreide kussens, een mooi plaid met een visgraatje of een schapenvel over de armleuning. Let erop dat je je woonkamer qua kleur rustig houdt en ga voor de aardetinten en grijs of zwart met af en toe een wit detail. Op de vloer is een mooi grijs kleed dan ook een goede keuze. Verder kun je je kamer opleuken met grote stenen bloempotten, een hangstoel aan metalen schakels en natuurlijk een industriele lamp. Deze zijn leuk als hanglamp, maar staan ook goed achter een fauteuil om je van het nodige leeslicht te voorzien. Je spullen opruimen doe je in een (beetje roestige) Amerikaanse locker, een stellingkast van hout of staal of een oude apotheekkast. Zorg echter voor niet teveel details, want je ruimte moet ruimtelijk ogen.

De muren

Vervolgens is het tijd voor de muren. Ga voor betonlook behang om het optimale industriële effect te creëren. Met dit behang aan je muur, waan je je direct in een oude fabriek. Maak je muur af met een aantal foto’s met daar omheen een stoere lijst. Een poster of bijvoorbeeld een plank van steigerhout met een paar vaasjes en betonnen bloempotjes met vetplanten geven ook een leuk effect. Ook hier is het devies less is more, dus houd het rustig. Nog meer tips nodig? Google eens op ‘Industriele look’ en doe inspiratie op aan de hand van foto’s.