Ouderen kunnen steeds langer zelfstandig thuis wonen. Van de 85- tot 89-jarigen woont driekwart zelfstandig; van de 90- tot 95-jarigen nog altijd 60 procent. Deels komt dit omdat we met zijn allen ouder worden en langer vitaal blijven, anderzijds omdat we onze woningen steeds beter kunnen inrichten voor onze oude dag. Zo kun je een drempelhulp kopen zodat alle kamers ook met een rollator begaanbaar blijven, je badkamer aanpassen of zelfs een traplift laten installeren zodat je niet gelijkvloers hoef te gaan wonen. Allemaal oplossingen om langer thuis te kunnen blijven wonen.

De cijfers op een rijtje

Het aantal mensen dat in een verzorgings- of verpleeghuis woont, daalt daarentegen al jaren. Persoonlijke gezondheid is de belangrijkste factor bij de beslissing om al dan niet thuis te blijven wonen. Dit blijkt uit een rapport van SCP, waarvoor een grote groep 65-plussers 14 jaar lang werd gevolgd. Van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont driekwart na 14 jaar nog steeds zelfstandig. Van de mensen met een chronische aandoening is dat na 14 jaar slechts de helft. Van de mensen met dementie nog maar een derde. Feit is dus dat mensen in Nederland steeds langer thuis blijven wonen, niet zo vreemd natuurlijk want zeker op oudere leeftijd is verhuizen een behoorlijke ingreep en daarnaast zorgt de technologie ervoor dat we ook steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Daar moet je echter wel wat aanpassingen in huis voor maken.

Een traplift is voor steeds meer mensen haalbaar

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uiteindelijk uit huis moeten en naar een verzorgingshuis gaan is omdat men niet meer de trap op kan.

Door verschillende ziektes en kwalen kan traplopen namelijk onmogelijk worden, van problemen met de heupen, tot afwijkingen van het evenwichtsorgaan. Als oplossing hiervoor is er tegenwoordig voor elke trap een traplift te vinden. Waar dit soort liften vroeger erg duur waren, zijn deze trapliften nu een stuk betaalbaarder geworden. Ook hoef je geen angst meer te hebben dat je ergens in het midden van de trap vast komt te zitten, omdat elke traplift tegenwoordig beschikt over een accu, waardoor er dus altijd stroom is om naar beneden of naar boven te gaan.

Persoonlijke hygiëne

Op oudere leeftijd kan het moeilijk zijn om in of uit bad te stappen. Aangezien hygiëne natuurlijk erg belangrijk is, is het niet meer zelf kunnen douchen een andere belangrijke reden om uit huis te moeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven gespecialiseerd in het verbouwen van zogenaamde senioren badkamers. Niet alleen zorgen zij voor een douchecabine die geheel is voorbereid op mensen die wat moeilijker te been zijn, maar daarnaast beseffen deze bedrijven ook dat oudere mensen geen wekenlange verbouwing in huis kunnen hebben, waardoor zij in no time de badkamer hebben omgebouwd.

Wat kun je nog meer doen om langer thuis te kunnen blijven wonen?

Bovengenoemde aanpassingen zijn eigenlijk de belangrijkste als je langer thuis wil blijven wonen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere zaken die je kunt aanpakken, zoals het plaatsen van een drempelhulp, het verbreden van deuren en het verplaatsen van de slaapkamer naar de begane grond. 

Al deze aanpassingen zorgen er in de praktijk voor dat je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen, zeker ook omdat je tegenwoordig voor lichamelijke hulp of zorg, in overleg met je huisarts, een beroep kunt doen op de thuiszorg of wijkverpleging. Deze vormen van zorg worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het toedienen van medicijnen, of helpen bij het douchen, wassen en aankleden.