Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zeker binnen de bouw. Daarom wordt er voor ieder bouwontwerp nagedacht over duurzame oplossingen. Zo ook voor de tuin. Maak kennis met terrasplanken met circulaire meerwaarde: een oplossing voor het enorme probleem van plastic afval. Dat is weer eens iets anders dan het gebruikelijke tuinhout.

Recycling als thema voor duurzaamheid

Bij het beoordelen van de duurzaamheid van producten wordt onder meer gekeken naar de grondstoffen die bij de productie van de materialen worden gebruikt. Bij circulair bouwen gaat het erom dat er zo min mogelijk gebruik gemaakt wordt van grondstoffen die de natuurlijke bronnen op de aarde uitputten. Recycling is hierbij een belangrijk thema en dit krijgt nog meer betekenis als het product zelf ook recyclebaar is. De terrasplanken van UPM zijn bijzonder duurzaam. UPM is vorig jaar met haar op bosbouw gebaseerde industrie voor de zevende keer op rij uitgeroepen tot meest duurzame onderneming in de sector. Dit komt mede doordat zij een fabriek hebben waarin het afval uit hun andere fabrieken wordt hergebruikt.

Wat zit er dan in die terrasplanken?

De belangrijkste grondstoffen voor deze terrasplanken zijn gerecycled papier en kunststof. Het is een zogenaamd Wood Plastic Composite (WPC) dat met name uit cellulosevezels en polymeren bestaat en zijn voor 100% recyclebaar. Als bouwbedrijf draag je dus met het gebruik van deze planken bij aan een oplossing voor het enorme afvalprobleem. Deze terrasplanken hebben een perfecte ecologische voetafdruk, wat bij een BREEAM-beoordeling extra punten oplevert. Dat is het zeker waard.

Hoge kwaliteit en vlekbestendig

Het composietmateriaal dat bij de productie wordt gebruikt is van hoge kwaliteit. De vezels zorgen voor sterkte, stijfheid en een natuurlijke textuur. Daarnaast bindt het kunststof de vezels, waarmee ze worden beschermd voor het weer en vlekken. Heb je een glas wijn laten vallen? Geen probleem, je zult de vlekken in deze terrasplanken niet zien. De wijn trekt er namelijk niet in. Ook hebben de planken een hoge kleurvastheid. De toegepaste vezels zijn vrijwel lignine-vrij en lijden niet onder het kenmerkende vergrijzingseffect van hout. En krassen? Die zie je niet. Door in de toplaag hoogwaardige polymeren te verwerken, wordt een hoge krasbestendigheid bereikt. Een vallende hamer of plantenpot mag de terrasvloer niet beschadigen.

Makkelijk te leggen

Het leggen van deze terrasplanken is makkelijker dan je denkt. Met het UPM ProFi Clicksysteem komen er geen boren of schroeven bij kijken. Daarnaast kunnen bijna alle voorbereidende werkzaamheden op werkbankhoogte worden uitgevoerd, zodat knieën en rug worden ontzien. De planken worden met een speciale klem bevestigd, die ervoor zorgt dat de ruimte tussen de planken constant blijft.

Kies jij voor terrasplanken voor jouw volgende klus? Denk dan goed na over de duurzaamheid en ga voor circulaire terrasplanken. Ze blijven lang mooi én zijn een goede keuze voor het milieu.