Wie niet sterk is, moet slim zijn. Waarom zouden sterke mensen ook niet slim mogen zijn? Je bent pas echt ‘smart’ bezig als je kunt delegeren. Dit betekent niet alleen mensen aansturen maar ook apparaten zelfstandig laten werken. Met slimme rolgordijnen bijvoorbeeld!

Wat zijn slimme rolgordijnen?

Met ‘slimme’ gordijnen bedoelen we eigenlijk elektrische rolgordijnen die gekoppeld zijn aan een smart home systeem. Denk aan Apple HomeKit of Google Nest. Voor Somfy producten is er de slimme TaHoma Switch, die je weer kunt koppelen aan de slimme assistenten van Apple, Google of Amazon.

1. Ideaal voor mensen met een beperking

Huisautomatisering komt vooruit uit domotica. Dit zijn toepassingen om senioren en/of mensen met een beperking meer zelfstandigheid te geven. Niet iedereen komt in aanmerking voor een domotica woning, of wil verhuizen. In dat geval kun je met slimme gordijnen, valdetectie of een alarmsysteem zelf al veel regelen. De kosten van consumenten apparatuur liggen doorgaans veel lager dan voor professionele toepassingen voor de zorg het geval is. Daarnaast zorgt een grotere doelgroep voor een snelle ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden.

2. Als je vaak van huis bent

Je denkt natuurlijk als eerste aan de werking van slimme rolgordijnen als je thuis bent, toch zul je merken dat juist de momenten dat je van huis bent een slim systeem uitkomst biedt. Zo kun je overdag als de zon fel schijnt het zonlicht buiten houden door de raamdecoratie te koppelen aan een lichtsensor. Kom je na zonsondergang thuis? Dan wil je liever niet dat je woning er verlaten uitziet. Dit los je eenvoudig op door de elektrische gordijnen te laten sluiten als het buiten donker wordt.

3. Handsfree voor actieve mensen

Een vooroordeel wat betreft smart home toepassingen is dat bewoners lui worden. Wij spreken liever van ‘efficiënt’ want met handsfree oplossingen in huis kun je meer werk verzetten dan ooit. Als je bijvoorbeeld een baby naar bed wilt brengen, dan is het erg praktisch dat je Siri kunt vragen om de gordijnen te sluiten op de babykamer. Of als je met ‘handschoenen’ van deeg in de keuken staat en eventjes de lampen wilt inschakelen of de gordijnen wilt sluiten. Ben je aan het studeren en wil je niet de concentratie breken als het buiten donker wordt? De lampen gaan automatisch aan en de raamdecoratie sluit. Niet lui, wel slim!

4. Koppeling met andere producten

Slimme rolgordijnen zijn nog maar het begin. Op Somfy.be kun je nog veel meer handige apparaten vinden om jouw woning slimmer, comfortabeler én veiliger te maken. Bijvoorbeeld IP camera’s voor binnen en buiten. Dat is een soort van persoonlijke bewaking, als er een beweging wordt geregistreerd dan zul je een bericht ontvangen. Slimme rookmelders of een een elektrische garagedeur opener, het is allemaal mogelijk. Wil je graag een zelflerende thermostaat koppelen of smart lights om na zonsondergang sfeer in huis te creëren? Je regelt het allemaal centraal via dezelfde app of virtuele assistent.

Je ziet aan deze vier voordelen van slimme rolgordijnen al dat de doelgroep enorm ruim is. Alle leeftijden en leefstijlen hebben baat bij slim en geautomatiseerd wonen. Waarom kies jij voor een smart home?