Aangezien we met zijn allen het afgelopen anderhalf jaar veel thuis hebben gezeten zien we dat veel mensen aan hun huis zijn gaan klussen.

Als die klussen wat groter van omvang zijn, dan is het verstandig om over bepaalde zaken goed na te denken voor je aan de slag gaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar een bouwafval container om je afval zo goed mogelijk te kunnen afvoeren. Andere zaken waar je aan moet denken vind je hieronder.

Moet je veel gaan slopen voor de verbouwing die je wil gaan doen? Denk dan eens na over het huren van een afvalcontainer. Die zijn namelijk in allerlei afmetingen te huren en ook voor alle soorten afval. Zo is er een speciale dakafval container als je bijvoorbeeld boven meer ruimte wil en daar een dakkapel gaat plaatsen.

De juiste container scheelt een hoop tijd en werk

Met de juiste container voor de deur heb je een plek waar je je afval makkelijk in kwijt kunt. Dit bespaart je een hoop ritjes naar de gemeentewerf en zorgt ervoor dat je de klus sneller kunt klaren. Daarnaast weet je bij het huren van een afvalcontainer zeker dat het afval goed wordt afgevoerd en verwerkt.

Een andere bestemming met je afval dan de container

Als je veel afval hebt, kun je dit zó doen dat oude materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. Heb je ze zelf niet meer nodig? Breng ze dan naar een tweedehands bouwmarkt of verkoop ze online. Zijn materialen niet te hergebruiken? Geef ze af bij het milieupark voor recycling. Als je iets uit je woning sloopt kijk dan of je dit op een nette manier kan doen zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Als je het materiaal zelf niet meer nodig hebt, kan iemand anders er misschien nog iets mee. 

Denk aan het milieu

Andersom kun je ook kijken of je oude materialen zelf kunt hergebruiken. Lukt dat niet? Kies dan voor duurzame materialen met een lage milieu-impact. Dit zijn vaak materialen van een natuurlijke grondstof. Deze kunnen ook beter zijn voor je gezondheid! Kies daarbij voor recyclebare materialen of materialen van een natuurlijke grondstof. Daarnaast is het belangrijk dat de productie een lage milieu-impact heeft. Voor hout kan je erop letten of het van duurzaam onderhouden bossen afkomstig is. Isolatiemateriaal van natuurlijke grondstoffen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je gezondheid. Indien goed toegepast kan het bijvoorbeeld zorgen voor een goede vochtregulering en een gezond binnenklimaat. 

Voorkom restmateriaal

Kies voor standaard maten en koop alleen klusmateriaal dat je nodig hebt. Zo voorkom je bouw- en klusafval. Gebruik ook zo min mogelijk lijm, kit of pur schuim. Hierdoor kunnen materialen in de toekomst gemakkelijk worden verwijderd en opnieuw gebruikt. Voorkom zo veel mogelijk restmateriaal bij je klusproject. Probeer daarom zo optimaal mogelijk gebruik te maken van het materiaal dat je nodig hebt. Veel materialen komen in standaardmaten. Pas je ontwerp hier zo veel mogelijk op aan. En probeer op die manier zo veel mogelijk uit een plaat te halen. Koop alleen wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Gewone verf is slecht voor je gezondheid en het milieu. Gebruik daarom het liefst natuurlijke verf en koop niet meer verf dan je nodig hebt. Door te kiezen voor verf die goed dekt, hoef je minder te gebruiken. In natuurlijke verf zijn alleen natuurlijke grondstoffen verwerkt. Ook zijn de grondstoffen zo min mogelijk chemisch bewerkt. Dit zorgt voor verf die beter is voor het milieu en voor je gezondheid. Want tijdens het verven komen er geen chemische stoffen vrij.