Een wijnkelder is, zoals het woord het al zegt, een kelder voor wijn. Denk jij, door jouw groeiende collectie aan wijn, eraan om jouw wijnkastje onder het aanrecht te vervangen door een wijnkelder door een deel van jouw kelder om te toveren daarin? Niet zo snel, want een wijnkelder moet aan een aantal cruciale kenmerken voldoen om tot een volwaardige wijnkelder gerekend te kunnen worden. Dit artikel bespreekt vijf van de meest in het oog springende kenmerken van een wijnkelder.

Kenmerk 1: Hoeveelheid licht

Een wijnkelder moet donker zijn, aangezien licht—zonlicht zowel kunstlicht—niet bevorderlijk is voor wijn. Onder invloed van infrarood of ultraviolet licht treden er chemische reacties op in de wijn, waardoor de kwaliteit en de kleur van de wijn aangetast worden. Om je weg te vinden in de wijnkelder is LED licht de beste keus, omdat LED lampen heel weinig warmte produceren en minimale invloed uitoefenen op de temperatuur in de wijnkelder. Ook hebben de meeste LED lampen bedoeld voor verlichting geen UV of infrarode straling. 

Kenmerk 2: Temperatuur

De ideale temperatuur van een wijnkelder is een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden Celsius, omdat dit de optimale temperatuur is om wijn te laten rijpen. Wordt het te warm, dan ontwikkelt de wijn zich in een te rap tempo, wordt het te koud, dan treedt het omgekeerde op, de wijn ontwikkelt zich dan te langzaam. Grote fluctuaties in temperatuur zijn ook uit den boze voor een wijnkelder. Een thermometer is daarom onmisbaar in een wijnkelder. 

Kenmerk 3: Trillingsvrij

Trillingen zijn ook de vijand van het rijpingsproces van wijn en versnelt het, waardoor de kwaliteit op termijn ook achteruit. Je begrijpt nu waarom een wijnkelder liever niet een ruimte is die gedeeld wordt met trillende apparaten zoals een wasdroger of een wasmachine. Woon je naast een spoorlijn, of ligt je kelder onder het trappenhuis, dan is de kans dat je een goede wijnkelder hebt ook veel kleiner. 

Kenmerk 4: Geurkwaliteit

Wijn absorbeert geuren om zich heen. Een wijnkelder dient daarom vrij te zijn van penetrante geuren die een negatief effect op de wijn kunnen hebben. Vermijd daarom dus chemische geuren, kruiden en groenten met een sterke geur, of andere geuren die slecht zijn voor je wijncollectie. 

Kenmerk 5: Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in een wijnkelder ligt het liefst ligt tussen 60 en 75 graden Celsius, een vrij hoge vochtigheidsgraad dus. Dit heeft te maken met de kurken op de wijnflessen die niet mogen uitdrogen door een te lage luchtvochtigheid. Als de kurk te droog is, komt er zuurstof in de wijn en oxideert deze. Aan de andere kant kunnen de kurken door een te hoge luchtvochtigheid gaan bederven, wat ook funest is voor de wijn. Met een hygrostaat kan de luchtvochtigheid in een wijnkelder worden gemonitord en kan die een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger reguleren.

Nu je dit alles weet, zul je op je volgende reis door een wijngebied begrijpen waarom de reisgids aangaf om een jas mee te nemen voor een rondleiding in de wijnkelder.