Rolsteigers moeten veilig gebruikt worden

Voor bepaalde klussen in en rond de woning is een goede rolsteiger onmisbaar. Steigers zijn helaas niet zonder gevaren. In Nederland vinden er jaarlijks minstens 35 ernstige ongelukken plaats door onvoorzichtig gebruik van steigers. Van de ernstig gewonden die hierbij vallen blijven er vier levenslang last houden van het opgelopen letsel. Jaarlijks overlijden er één tot twee mensen doordat ze van een steiger afvallen. Het gebruik van steigers kan op allerlei manieren misgaan. Zo kun je van een steiger afvallen als je op hoogte werkt en onvoorzichtig bent en/of niet goed oplet. Maar ook bij het opzetten van een steiger of het demonteren gaat het regelmatig verkeerd en vallen er gewonden.

Nuttige tips voor veilig gebruik steigerDaarom is het cruciaal dat de veiligheidsregels die bij steigers een rol spelen, nageleefd worden. Met de veiligheidstips hieronder kan het bijna niet meer verkeerd gaan als je een steiger gebruikt voor het klussen. Lees de adviezen goed door voordat je aan een klus op hoogte begint!

Jaarlijkse veiligheidskeuring
Belangrijk is dat de steigers die je gebruikt minimaal eens per jaar door een expert zijn gekeurd. Ook de losse accessoires en benodigdheden die bij de steiger horen, moeten verplicht gecontroleerd worden. Vergeet deze tests niet als je zelf een steiger bezit. En vraag bij gehuurde steigers een veiligheidsbewijs aan de verhuurder. Zo weet je zeker dat de rolsteiger veilig is

Vervoer de steiger met een veilige aanhanger
Cruciaal is dat een steiger veilig naar de werkplek of bouwplaats vervoerd wordt. Het gebeurt regelmatig dat steigers van aanhangwagens vallen, met als gevolg nare ongelukken. Door het huren of kopen van een voordelige steigeraanhanger van Steigervoorweinig.nl kun je jouw steiger met onderdelen superveilig van plek A naar plek B vervoeren.

Zet de steiger veilig op
Wanneer de steiger op zijn plek wordt gezet, is het belangrijk om de stabilisatoren volgens de handleiding uit te zetten en te gebruiken. Het is verstandig om in een vrije ruimte extra stabilisatoren te plaatsen. Zorg altijd voor een harde ondergrond om de steiger op te zetten. Volg bij het opzetten altijd de bijgevoegde veilige handleiding op die meegeleverd is door de fabrikant, om zo de steiger helemaal veilig op te kunnen opbouwen.

Ruim rondslingerende voorwerpen en gereedschappen op
Onverstandig is het laten rondslingeren van los gereedschap en materialen op de steiger. Denk aan verfblikken, hamers, boormachines, et cetera. Ruim deze op, zodat er geen materialen naar beneden kunnen vallen en je niet over de spullen kunt struikelen.