Een huis verbouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch ontkom je hier niet altijd aan. Nodig om het wooncomfort te verhogen of te besparen op de energierekening. Voordat je echter van het resultaat kunt genieten, moet er nog wel het nodige gebeuren. Je kunt veel geld besparen door een aantal dingen zelf te doen. Maar je wil uiteraard niet weken in de rommel zitten. Kijk jij nu al op tegen de verbouwing? Laat je dan inspireren door de volgende tips om deze soepel en snel te laten verlopen.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

Met de juiste hulpmiddelen kun je al heel veel tijd en energie besparen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je steekwagens in huis hebt om zware spullen te vervoeren. Dat scheelt een heleboel mankracht. Bovendien is het beter voor je lijf om op deze manier te tillen. Denk ook aan het juiste gereedschap en het maken van de juiste beslissingen op het gebied van materiaal.

Weet je niet goed wat je nodig hebt? Bespreek dit dan met je aannemer of laat je informeren in een bouwwinkel. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk.

Bepaal wat je zelf kunt doen

Een verbouwing kost al genoeg. Alleen al de mensen die je in moet schakelen. Tel daar ook nog eens het materiaal bij op en je zit al gauw aan een flink kostenplaatje. Je kunt veel geld besparen door dingen zelf te doen. Toch moet je ook realistisch blijven. Met twee linkerhanden kun je geen hele verbouwing zelf uitvoeren. Zeker niet als je hier nauwelijks ervaring mee hebt.

Bepaal daarom van tevoren wat je zelf zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van ruimtes. Natuurlijk kun je dit ook overlaten aan vakmensen, maar hier heb je geen enorme hoeveelheid kennis of ervaring bij nodig. Dit zijn dus van die dingen waarmee je tijd en geld kunt besparen. Maak het jezelf gemakkelijk door rolcontainers te gebruiken bij het vervoeren van grote meubels, dozen en andere spullen die uit de kamers verwijderd moeten worden. Ook het slopen van bijvoorbeeld een keuken of badkamer kan je in veel gevallen zelf op je nemen. Zo kunnen de bouwvakkers direct aan de slag en betaal jij minder arbeidskosten.

Plan de verbouwing ruim in

Voordat de verbouwing begint zal de aannemer al een redelijke tijdframe bedenken waarin dit gaat plaatsvinden. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent. Wel is het belangrijk om je hier niet te strikt aan te houden. Het gebeurt zelden dat een verbouwing volledig vlekkeloos verloopt. Er kunnen altijd dingen misgaan. Dit kost tijd en daarom is het belangrijk dat je ruim inplant.

Denk goed na over de financiering

Een verbouwing is niet goedkoop. Je wil niet met moeite de verbouwing bij elkaar sprokkelen en bij onvoorziene uitgaven plotseling voor een probleem staan. Denk daarom goed na over hoe je dit wil financieren en of er ruimte voor dit soort kosten is. Aanbevolen wordt om minimaal zeven procent van de totale verbouwing achter de hand te houden voor onvoorziene kosten. Zo kom je nooit in de problemen.