Luchtfilters zijn apparaten die worden gebruikt om in de lucht zwevende deeltjes, verontreinigende stoffen en micro-organismen te verwijderen die een gevaar voor de gezondheid vormen. Waar we vroeger dergelijke apparaten alleen op industrieel niveau zagen, gebruikt in bedrijfspanden, zien we nu ook steeds meer particulieren gebruik maken van luchtfilters. Niet in de laatste plaats ingegeven door de Corona pandemie.

Met een luchtfilter ben je in staat om de luchtstroom te regelen om het aantal vervuilende deeltjes binnen aanvaardbare grenzen te houden. Uitlaat- en andere gassen worden gefilterd en gereinigd voordat ze in de ruimte terechtkomen. Luchtfilters worden door steeds meer mensen gebruikt en dus zul je er wat vanaf moeten weten als jij ook op het punt staat er een aan te schaffen. Zo bestaan er verschillende soorten filters, zoals wtw filters, welke online verkrijgbaar zijn bij winkels zoals TOPS WTW filters.

Luchtfilters

De meeste commerciële luchtfilters zijn ontworpen om vaste deeltjes zoals stof, vuil, rook, aërosolen, geuren, dampen, virussen, schimmels, bacteriën en andere verontreinigende stoffen effectief uit de omgevingslucht te halen. Deze veroorzaken, en verergeren, luchtwegaandoeningen, huidaandoeningen en allergieën. Filters die werken op aerosolen, geuren en dampen hebben de neiging ze als een spons te absorberen en zijn gemaakt met actieve koolstof. Normale luchtfilters kunnen echter geen verontreinigingen uit gas filteren.

Hoe werken luchtfilters?

Luchtfilters werken door omgevingslucht aan te zuigen en door een filtermedium met fijne, nauwe of steeds kleinere openingen te leiden. De ongewenste deeltjes die groter zijn dan de openingen worden binnenin of door de steeds dichter wordende filter vastgehouden en worden gescheiden van de lucht.

De lucht verlaat het filter met een verlaagd fijnstofgehalte. De efficiëntie van de meeste commerciële roetfilters neemt toe, gaat omhoog. of verbetert naarmate het filter zwaarder wordt, waardoor de openingen in de filter kleiner worden. De efficiëntie van een filter kan op de eerste dag 50% zijn van wat het is wanneer het wordt vervangen. Naarmate de deeltjes in luchtfilters toenemen, neemt hun filtratie-efficiëntie toe, aangezien deeltjes een laag vormen in de stroomopwaartse zijde van het filter.

Filters moeten regelmatig worden vervangen of gereinigd om te voorkomen dat deze verstopt raakt en de luchtstroom beperkt. Terwijl de efficiëntie van een filter toeneemt naarmate het zwaarder wordt, neemt ook de weerstand tegen de luchtstroom toe, wat een negatief effect kan hebben op de koel- en verwarmingskosten.

De bekendste soorten luchtfilters

Luchtfilters zijn verantwoordelijk voor het opvangen van ongewenste deeltjes en voorkomen dat de deeltjes in de lucht circuleren. Ze bestaan ​​uit een enkel stuk van steeds dichtere synthetische vezel of gaas met kleine of minuscule perforaties, dat zit in een frame en is geïnstalleerd in luchtfilter apparatuur. Het filter is verzegeld en bevestigd aan een frame om te voorkomen dat ongefilterde lucht wordt omgeleid. De structuur van het frame maakt het gemakkelijker om filters te installeren.

Geplooide luchtfilters

Geplooide luchtfilters hebben plooien die het filteroppervlak vergroten. Ze worden in een frame of een cartridge geplaatst die de geplooide vorm van het filter behoudt. In de meeste gevallen neemt de efficiëntie van een filter toe, evenals de beperking van de luchtstroom. Om dit effect tegen te gaan is meer oppervlakte nodig.

Niet-geplooid luchtfilter

Niet-geplooide luchtfilters hebben minder filteroppervlak of filteroppervlak. Ze zijn meestal gemaakt van geblazen glasvezel of een minder gebruikelijk synthetisch materiaal dat een elektrostatische lading kan genereren die deeltjes als een magneet aantrekt.

Glasvezelfilters zijn minder duur dan vouw luchtfilters en kunnen een kortere levensduur hebben, waardoor ze regelmatig moeten worden vervangen of gereinigd. Ze zijn alleen effectief in het opvangen van grote deeltjes zoals stof, puin en insecten. Het gebruik ervan is niet aan te raden voor patiënten met luchtwegaandoeningen of allergieën.

Niet-geplooide luchtfilters

De materialen die worden gebruikt bij het maken van luchtfilters zijn ontworpen of versterkt met een ander materiaal om de efficiëntie van het filter te verbeteren en de weerstand tegen luchtstroom te verminderen, zoals een papieren luchtfilter.