Niets zo vervelend als een vochtprobleem in huis. Heb je last van vocht in de muur door lekkage en wil je dit zelf oplossen? Hier zijn enkele tips.

Met welk soort vocht heb je te maken?

Vooraleer je gaat vocht in de muur verwijderen, zal je moeten opsporen van waar het vocht komt. Zelf lekkage opsporen zal leiden tot de conclusie dat je te maken hebt met opstijgend vocht, doorslaand vocht of vocht door condensatieproblemen. Bij opstijgend vocht is de lekkage vaak te vinden op grondniveau. Bij doorslaand vocht is dit vaak te zien op buiten- of binnenmuren.

Opsporen van lekkages

Zelf lekkage opsporen is de belangrijkste stap om je vochtprobleem in huis op te lossen. Wie de oorzaak niet vindt, zal immers blijven problemen hebben. De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen bij een lekkende leiding. Een lekkage plafond opsporen zal beginnen bij het controleren van een kapotte dakgoot of een dakbedekking die aan vervanging toe is. Leidt je procedure om de lekkage plafond opsporen nog niet tot een oplossing, ga dan na welke waterleidingen er boven de vochtplek zijn gelegen. Vochtplekken op grondniveau zijn dan vaak weer het gevolg van slecht werken van een waterkering.

Hoe los je het vochtprobleem op?

Nu je de oorzaak van het vochtprobleem hebt gevonden is het zaak om het vocht in de muur verwijderen. Bij vochtproblemen op grondniveau kan het volstaan om de muren te injecteren met een vochtwerende gel. Houdt het probleem aan, dan zal wellicht een drastischere manier moeten worden ingezet zoals het onderkappen van muren. Dit wordt vaak enkel gedaan bij renovatiewerken. Vocht in de muur door lekkage kan eenvoudig worden opgelost door de oorzaak te herstellen. Met andere woorden, een nieuwe leiding of dakgoot.
Ligt het vochtprobleem echter bij condensatie, dan zijn er andere technieken vereist. Enerzijds kan een betere ventilatie het probleem verhelpen. Ook beter isoleren kan een oplossing bieden. Deze methodes zijn vooral efficiënt wanneer het vochtprobleem te zien is aan de binnenzijde van de muren. Gaat het om vochtplekken op de buitenmuur, dan zal je wellicht je muren moeten impregneren of je gevel opnieuw schilderen met een vochtwerende verf.