Wanneer je net een nieuwe woning hebt en alle ruimtes nog leeg zijn, kun je gaan bedenken hoe het interieur eruit komt te zien. Welke meubelen zet je waar? Welke kleuren zullen er in het interieur voorkomen? En voor welke stijl ga je? Daarnaast moet er ook gedacht worden aan minder voor de hand liggende zaken. Welk schakelmateriaal wil je namelijk in je woning? Er zijn veel verschillende soorten en daarnaast zijn er ook veel verschillen in de prijs en in het uiterlijk van schakelmateriaal.

Wat valt er onder schakelmateriaal?

De elementen waarmee je de elektriciteit in huis bedient, zijn schakelmaterialen. Van stopcontacten tot een dimmer voor het licht en de lichtknop: dit alles valt onder schakelmateriaal. Deze elementen worden meestal in of aan een muur gemonteerd.

Verschillende varianten

Schakelmateriaal kan bestaan uit stopcontacten of schakelaars. Er zijn drie verschillende stopcontacten mogelijk. Zo zijn er stopcontacten met randaarde, die extra veilig zijn voor elektrische apparatuur. Ook zijn er stopcontacten zonder randaarde. Deze vindt je voornamelijk in oudere woningen. Daarnaast zijn er stopcontacten met een kinderbeveiliging, en stopcontacten met een handige usb-aansluiting. Zo kun je je telefoon opladen en tegelijkertijd gebruik maken van het stopcontact voor bijvoorbeeld een sfeerlampje.

Wat betreft schakelaars is de keuze ook reuze. Zo heb je schakelaars met oriëntatielicht of een bewegingsmelder. Bovendien kun je kiezen voor een wisselschakelaar, kruisschakelaar, 3-standenschakelaar, op- en neerschakelaar of trekschakelaar. Welke schakelaar voor jou het handigst is, ligt aan of je het licht wil automatiseren, of je licht vanuit verschillende plaatsen wilt kunnen bedienen en of je je licht wilt kunnen dimmen.

Gira schakelmateriaal

GIRA is marktleider op het gebied van schakelmaterialen, en GIRA schakelmateriaal staat dan ook bekend om de goede kwaliteit, fijne prijzen, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Je kunt GIRA schakelmateriaal in de winkel, maar ook online aanschaffen. Bovendien heb je 365 dagen om eventueel te retourneren, en een jaar lang kopersbescherming.

Bij GIRA is het mogelijk om zelf het design van jouw ideale schakelmateriaal samen te stellen. Je kiest namelijk de benodigde schakelaar, ook wel het basiselement genoemd, je kiest een schakelwip, ook wel centraaldeel, en een sierrand, ook wel afdekraam, naar keuze. Dit laatste onderdeel is zeer bepalend voor de look van het schakelmateriaal. Ga je voor klassiek, of hou je meer van modern? Er zijn verschillende soorten designs mogelijk, en deze zijn in verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar. Zo kies je bij GIRA schakelmateriaal dat goed bij jou én je interieur past.

Waar moet je op letten?

Als je schakelmateriaal gaat aanschaffen is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Om te zorgen voor rust en eenheid in je interieur, is het aan te raden om al het schakelmateriaal in jouw woning in één en dezelfde kleur te nemen. Kies daarnaast schakelmateriaal dat in dezelfde serie hoort. Zo hebben alle schakelelementen dezelfde uitstraling en dezelfde kleurtint. Hou daarnaast rekening met de verschillende soorten schakelaars die er verkrijgbaar zijn. Zo wil je misschien voor boven de eettafel een lamp die gedimd moet kunnen worden, en wil je in de hal het licht vanuit verschillende punten kunnen bedienen.