Woningisolatie is één van de meest effectieve methodes om energiebesparing te bereiken en de uitstoot van CO² te verminderen. Hierbij kan gekozen worden uit diverse soorten isolatie, zoals dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. Onder het isoleren van de gevel valt ook spouwmuurisolatie. Maar waarom spouwmuurisolatie en hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Spouwmuur

Tot 100 jaar geleden bestonden er nog nauwelijks woningen met een spouwmuur. Vochtproblemen kwamen dan ook veelvuldig voor. Neerslag die tegen de buitenmuren aan sloeg sijpelde door naar de binnenmuren. Niet alleen woningen leden onder zware vochtproblemen, ook de gezondheid van de bewoners kwam hierdoor in het geding. Pas in 1960 werd de spouwmuur verplicht gesteld. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur, met hiertussen een loze ruimte met stilstaand lucht. De spouw voorkomt dat vocht van de buitenmuur kan overslaan naar de binnenmuur. Ook geeft de spouw al een beetje isolatie. Toen begin jaren 70 de oliecrisis uitbrak was het noodzaak om olie te besparen. Om minder energie van de energieleverancier af te nemen werden voor het eerst spouwmuren van isolatie voorzien. Tegenwoordig wordt spouwmuurisolatie standaard toegepast in nieuwbouwwoningen. Met spouwmuurisolatie kan aantoonbaar een aanzienlijke energiebesparing bereikt worden en is daarom ook de moeite waard voor oudere woningen zonder spouwmuurisolatie.

Na-isoleren van de spouwmuur

Ook met een oudere woning is het mogelijk om te besparen op energie die van de energieleverancier wordt afgenomen. Veel woningen van voor de jaren 80 zijn wel voorzien van een spouwmuur, maar niet van spouwmuurisolatie. Het achteraf isoleren van spouwmuren kan uiteraard niet met isolatieplaten, zoals dit bij nieuwbouwwoningen wel het geval is. Het isoleren van bestaande spouwmuren wordt ook wel na-isoleren genoemd. Tijdens het na-isoleren worden in de voegen van de buitenmuren gaten geboord. Door deze boorgaten wordt dan een isolatiemateriaal ingeblazen of gespoten. Afhankelijk van het soort isolatiemateriaal kan er ook een hechtingsmiddel toegevoegd worden. Zo wordt de gehele spouw vol geblazen met isolatiemateriaal, zodat er een goede isolerende wand in de spouw wordt gevormd. Nadien worden de boorgaten weer gedicht met mortel, zodat er niets meer van te zien is. 

Gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie

Een veelgebruikt isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie bestaat uit EPS-parels. Het materiaal wordt in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. EPS-parels zijn duurzaam, hebben een goede isolerende werking en zijn bestand tegen vocht. Tevens zijn EPS-parels milieuvriendelijk isolatiemateriaal, doordat de parels 100 procent recyclebaar zijn. Glaswol in de vorm van dekens kent iedereen voor het isoleren van daken en wanden. Voor spouwmuurisolatie zijn er speciale glaswolvlokken. Betreffende de thermische en akoestische isolatie scoort glaswol het beste en ook tegen een lage prijs. Ook glaswol is bestand tegen vocht en brandwerend. Tenslotte kan er gekozen worden voor purschuim. Dit is wel een isolatiemateriaal dat wat schadelijker is voor het milieu, maar nissen en hoeken zijn met purschuim gemakkelijk te vullen. Purschuim is vochtwerend, brandwerend en vooral zeer geschikt voor een smalle spouw.