In een krappe huizenmarkt, waar de huur- en verkoopprijzen nog steeds stijgen, kan het interessant zijn om je eigen huis te bouwen. Hoe pak je zoiets echter aan? Er moet een hoop geregeld worden, waardoor het moeilijk kan zijn om overzicht te houden. Het begint daarom met een goede voorbereiding en het regelen van enkele basisvoorwaarden, waarbij het handig kan zijn om in deze fase bouwkundig advies in te winnen bij een betrouwbare bouwkundig adviseur zoals We Build 4 You. Daarna kun je aan de slag met het ontwerp. Als dit allemaal goed is geregeld kun je aan de eigenlijk bouw beginnen. Hieronder de stappen die daarna volgen.

Zorg dat je woonwensen duidelijk zijn

Belangrijk is om als eerste je woonwensen in kaart te brengen. Droom jij al jaren van een grote slaapkamer op zolder of wil je partner graag een ruime inloopkast? Neem al deze wensen mee, waarna je bij het opstellen van een bouwkundig rapport, kunt gaan kijken of al deze wensen mogelijk zijn. Aan de hand hiervan krijg je ook een steeds duidelijker beeld van de kosten, omdat zo’n rapport inzicht geeft in de globale kostenraming. Ga er even goed voor zitten om al je woonwensen op een rij te zetten, in volgorde van belangrijkheid. Dan kun je straks precies met de architect bespreken wat past binnen jouw budget en kan hij doelgericht aan de slag. 

De financiering

Uiteraard zal er een financiering gerealiseerd moeten worden om de grond waarop het huis gebouwd gaat worden te kopen, een gedegen ontwerp met een architectenbureau te maken en de bouw van het uiteindelijk huis te kunnen betalen. Het wat, waar en hoe er gebouwd gaat worden, hangt voor een groot deel af van je budget. De eerste stap is dus je verdiepen in een hypotheek. Bereken niet alleen hoeveel je kunt lenen, maar bedenk ook hoeveel je wilt lenen. Naast de maandelijkse uitgave aan je hypotheek, is het prettig als er nog wat geld overblijft om leuke dingen van te doen en te sparen. 

Een zelfbouwkavel vinden voor je woning

Een zelfbouwkavel kopen waarop je je huis kunt gaan bouwen is een goede eerste stap. Dit zijn namelijk stukken grond, bestemd voor het bouwen van een eigen huis, waardoor je niet meer in bestemmingsplannen hoeft te duiken, niet elke grond is namelijk bestemd om op te wonen. Weet jij al in welke gemeente je wil gaan wonen? Check of er plannen zijn voor de verkoop van zelfbouwkavels, vanuit de gemeente of een andere kavel aanbieder. Bij projecten waarbij meerdere kavels te koop worden aangeboden, kun je meestal eerst een optie nemen op de kavel van je gading. Vervolgens teken je de koopovereenkomst en moet je een waarborgsom betalen (of bankgarantie afgeven). Daarna word je ingeschreven als eigenaar van de grond bij het Kadaster. Let hierbij goed op of er aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Het kan namelijk zo zijn dat er een beeldkwaliteitsplan is vastgelegd, waardoor je minder vrijheid hebt bij de bouw van het huis en er een bepaald type woning moet komen te staan

Kies de juiste aannemer

Als je eenmaal begint aan de bouw zelf, zorg dan dat je de juiste aannemer kiest, deze gaat er namelijk voor zorgen dat het ontwerp dat is gemaakt op de juiste manier wordt uitgevoerd. Vraag daarom je architectenbureau altijd om tips voor aannemers voor particuliere bouw. Zorg er in ieder geval voor dat in de offerte van de aannemer afbouwgarantie toegepast wordt. Dan wordt de woning afgebouwd als de aannemer failliet gaat. Als je eenmaal de juiste aannemer hebt gevonden dan teken je de koop-, aanneemovereenkomst.

Zorg dat je overal bovenop zit

Het uiteindelijke bouwen kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, vanaf het moment dat de eerste heipaal in de grond gaat, totdat je de sleutel in de voordeur kunt steken. Jij als particuliere opdrachtgever van de bouw moet er goed met je neus bovenop zitten om te zorgen dat alles naar wens verloopt. Je zult je verbazen over het aantal beslissingen dat je nog moet nemen over zaken waar je van tevoren niet aan had gedacht. Bijvoorbeeld welke kleur de voegen krijgen en waar de stopcontacten komen. In veel gevallen wordt de architect die het huis heeft ontworpen, hier nauw bij betrokken. Zorg ervoor dat de communicatie met de twee partijen die je hebt gecontracteerd, de architect en de aannemer, vaak en goed plaatsvindt. Het kan handig zijn een vaste afspraak te plannen waarin de voortgang van de bouw wordt besproken. Zo houd je vinger aan de pols en kom je bij de oplevering van je huis niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met We Build 4 You.