Wat is underlayment?

In de bouwwereld wordt onder underlayment multiplex materiaal begrepen met daarop messing (ook wel bekend als veer dan wel tong) die gebruikt worden om wanden, vloeren en ook meubilair af te werken.

Welke mogelijkheden biedt dit materiaal voor de bouwsector?

Underlayment multiplex platen maken een strakke en naadloze afwerking van kamers, ruimtes en bepaalde oppervlaktes mogelijk. Ze worden gebruikt op balken om een basis afdekking te vormen. Waar deze multiplex platen vroeger hoofdzakelijk voor skeletbouw in woningen werden gebruikt – zeker in de Verenigde Staten -, is er sinds een paar decennia sprake van en multifunctionele toepassing. Zo gebruiken timmermannen en bouwvakkers underlayment steeds vaker om bijvoorbeeld meubels mee af te werken. Van deze multiplex platen kun je namelijk prachtige en sterke kasten en constructies maken. Underlayment kun je verder gebruiken, doordat er groeven in zitten, om plaatmateriaal strak en naadloos met elkaar te verbinden. En ook worden underlayment fineerplaten wel toegepast om fraaie houtpatronen in vloeren en wanden mee te realiseren, zoals mozaïeken (inlegfiguriek) of ruitvormen.

Soorten platen van underlayment

En verder is er qua soorten plaatmateriaal genoeg keuze. Zo kan de dikte variëren van enkele millimeters tot ongeveer 25 millimeter. Verder is er volop keuze aan soorten fineerplaten, kwaliteitsniveaus en prijsklassen. Doorgaans worden er vijf soorten hoofdplaten onderscheiden. Dit zijn: Fins Vuren, Ellioti Pine, Quickfloor, Radiata Pine en ten slotte Russisch grenen underlayment. Fins Vuren kenmerkt zich door zijn veelzijdigheid en het gebruiksgemak. Deze platen zijn licht van gewicht en daardoor gemakkelijk in het gebruik. Zoek je voor constructies een sterke en stabiele multiplex plaat, dan is Fins Vuren een goede keuze. Ellioti Pine staat bekend omdat deze platen relatief voordelig zijn, maar wel sterk en krachtig. Deze platen zijn met gemiddeld 18 millimeter relatief dik en daarom goed geschikt voor constructieve toepassingen als vloer- en wandbedekking. De Quickfloor platen gelden als plaatmateriaal met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn verkrijgbaar in uitenelopende diktes, zoals 9, 18 en 22 millimeter. Quickfloor-platen gelen als een van de meest gebruikte fineerplaten in de Nederlandse bouw, vanwege hun kracht en het feit dat deze platen goed betaalbaar zijn. Radiata Pine multiplex-platen zijn gewild, omdat ze een prachtige afwerking hebben en er strak uitzien. Daardoor kunnen ze voor tal van toepassingen ingezet worden. Rabiata Pine-platen gebruiken timmermannen bijvoorbeeld niet alleen voor constructies, maar ook om meubels en kastjes met een fraaie houtlaag af te timmeren.Deze platen zijn stabiel en sterk en voorzien van groeven en messings aan de zijkanten. Ten slotte zijn er nog Russische grenen platen als variant. De Russische grenen platen zijn het nieuwste, van hoge kwaliteit en staan erom bekend dat ze watervast zijn verlijmd, ook wel WBP genoemd. Ze worden toegepast voor constructie doeleinden en als underlayment.