Er is een reden waarom bepaalde klusjes in huis zelden worden gedaan, vooral in de zomermaanden. Ze kunnen saai, moeilijk of gewoonweg onaangenaam zijn om te doen, maar als ze goed worden gedaan, kunnen veel ervan een positieve bijdrage leveren aan de werking van jouw huis en zelfs aan de veiligheid van dat huis. Maar door ze deze herfst een voor een aan te pakken, kun je je huis en alles wat erin zit de extra bescherming geven die het nodig heeft voordat de winter komt opzetten. Hieronder tips om bepaalde klusjes goed aan te pakken.

Hoe je goten moet reinigen

Het is een vieze klus en niemand doet het graag, maar verstopte goten dwingen regenwater een andere route rond jouw huis en tuin te vinden, wat de huisbeveiliging in gevaar kan brengen door permanente schade te veroorzaken, niet alleen aan de goten, maar ook aan de fundamenten van het huis. Alles wat je nodig hebt is een ladder (zorg ervoor dat deze stevig is, goed wordt ondersteund en dat je geschikte schoenen draagt), enkele handschoenen en een emmer. Zodra het vuil is verwijderd, spoel je de goten goed om ervoor te zorgen dat het water vrij kan stromen. Je kunt ze ook vanaf de grond reinigen met een hogedrukreiniger of een nat/droogzuiger.

Controleer de binnenleidingen

Een groot aantal verzekeringsclaims per jaar omvat waterschade, en veel van die claims worden veroorzaakt door versleten, slecht passende of verstopte waterleidingen, vaak veroorzaakt door slechte doe-het-zelf klusjes of defecte vaatwassers, wasmachines en andere apparaten. Geef de badkamer, keuken, wasmachine, vaatwasser en radiatoren een goede inspectie en controleer op vocht of plassen water. Bekijk ook de plafonds, vooral waar leidingen waarschijnlijk naar en van de badkamer lopen, op tekenen van vocht.

meest voorkomende klusjes in huis goed aanpakken

Het ontluchten van de radiatoren

Als je iets ziet dat je zorgen baart, neem dan zo snel mogelijk contact op met een loodgieter voordat het probleem erger wordt. Het laatste wat je in de winter wil, is een verwarmingssysteem dat niet goed werkt, en een veelvoorkomende oorzaak van een defecte verwarming zijn radiatoren die niet zijn ontlucht, waardoor er luchtbellen in ontstaan, het water wordt verplaatst en er een ongelijke warmteverdeling ontstaat.

Het ontluchten van de radiatoren is vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een radiatorsleutel en een doek om vocht op te nemen. Schakel de verwarming uit, gebruik de sleutel om de kraan langzaam tegen de klok in te draaien totdat de lucht begint te ontsnappen. Je hoort het kenmerkende sissende geluid en zodra dat stopt, draai je de kraan gewoon weer vast. Dit moet je vrij snel doen om te voorkomen dat er te veel water ontsnapt. Als het probleem niet wordt gecontroleerd, zal het alleen maar erger worden en uiteindelijk het hele verwarmingssysteem kunnen beïnvloeden.

De meest voorkomende klusjes in huis goed aanpakken doe je zo

Hoe de veiligheid te verbeteren

Het behouden van de veiligheid van een huis is cruciaal. Het is een goed idee om regelmatig de deur- en raamsloten te controleren om er zeker van te zijn dat ze nog steeds goed werken, en dat geldt ook voor eventuele schuren of garages die je hebt.

Zorg ervoor dat je waardevolle spullen uit het zicht houdt, laat geen ladders of gereedschap rond het huis slingeren, overweeg om een klein lichtje aan te laten als je ’s nachts niet thuis bent en deelnemen aan de lokale buurtpreventie kan de extra beveiliging zijn die jij en je familie nodig hebben!

De meest voorkomende klusjes in huis goed aanpakken