Whitewash van houten meubels

Op dit moment is de warme rustieke uitstraling van whitewash meubels helemaal in. Het whitewashen van houten meubels gebeurt vaak in fabrieken en ze worden direct via woonwinkels verkocht. Maar je kunt ook heel goed zelf je meubels white wash maken. Daarvoor heb je niet meer nodig dan een houten meubel, schuurpapier en een potje kalkwas, whitewash of krijtwash

houten meubels white wash maken

Wat is whitewashen?

Meubels white wash maken gebeurde al in vroege tijden, doordat de kalk die over was van het schilderen van boerderij muren, gebruikt werd om meubels en vloeren te behandelen. De kalk trok in de houtnerven en gaf daardoor een prachtig gebleekt effect. Nu wordt meubels whitewashen gedaan om datzelfde effect te krijgen, en dat kan op verschillende manieren. Het hangt vooral af van de ondergrond: omdat whitewashen de houtstructuur zichtbaar laat, bepaalt de kleur van de ondergrond en de houtsoort het eindresultaat.

white wash meubels

Foto: www.perfectlyimperfectblog.com

Waar moet je op letten?

Verschillende houtsoorten geven een verschillend effect. Eiken white wash bijvoorbeeld zal met watergedragen verf snel gele vlekken geven, omdat het looizuur in het hout oplost. Beter is om bij eiken white wash kalkwas te gebruiken. Ook teakhout kan verkleuringen geven. Hout vol noesten kun je het beste met verdunde krijtverf doen, omdat dit wat meer dekkend werkt. Wil je de whitewash meubels ook vlekbestendig hebben, dan moet je ook zorgen voor een goede beschermlaag als afwerking, zoals vernis. Pure kalkwas kun je niet afwerken.

Hoe ga je te werk?

Als je begint met meubels white wash maken die van behandeld hout zijn gemaakt, dan moet je eerst de oude verf of vernislaag er af krabben. Het meubel vervolgens goed reinigen en vetvrij maken, en licht opschuren. Daarna kun je kiezen voor verschillende methoden: kalkwas, verniswas, krijtverf of kalkpasta. Ook kun je je eigen whitewash maken door latex te verdunnen met water, of verf op oliebasis met terpentine te mengen.

meubles whitewashen

foto: www.bobvila.com

Whitewashen met kalkwas

Kalkwas is vooral geschikt om whitewash meubels van eikenhout of zacht hout te maken. De nerf van deze houtsoorten is open, waardoor de kalk goed intrekt. Breng de kalkwas aan met een kwast of doek, en veeg daarna de overtollige verf weg. De kalk zal in de nerven achterblijven en het gebleekte effect geven. Boen daarna de waslaag glad en hard op.

Whitewashen met kalkpasta

meubels white wash maken kan op dezelfde manier met kalkpasta; een product dat met water te verdunnen is. Ook deze wordt op onbehandeld hout aangebracht en op dezelfde manier weggewreven en opgeboend.

Whitewashen met krijtverf

Je kunt krijtverf verdunnen met water om met eigengemaakte whitewash meubels te behandelen. Je kunt de dekkingslaag aanpassen door meer of minder te verdunnen, langer in te laten trekken of meerdere lagen aan te brengen. Let er wel op dat je voor bepaalde meubels zoals tafels na het whitewashen nog een extra beschermlaag moet aanbrengen.

Whitewashen met verniswas

Meubels white wash maken gaat misschien nog wel het beste met verniswas. Whitewashen met verniswas is duurzaam, water- en vlekbestendig en kan tegen hitte. Verniswas heeft de voordelen van vernis en de uitstraling van ouderwetse was. Het is een half transparante gekleurde verf, die makkelijk aan te brengen is en niet afgewerkt hoeft te worden.

Je ziet: meubels whitewashen is eenvoudig zelf te doen. Geniet van je eigengemaakte whitewash meubels!