De werkplaats is een van de centrale benodigdheden om efficiënt verbouwingen uit te kunnen voeren, zoveel is zeker. Niettemin wordt het belang van organisatie en ordening hierbij vaak onderschat; het effect ervan op de productiviteit en nog tal van andere zaken is erg groot. Het loont dan ook de moeite om een geordende werkplaats te creëren.

Maar waarom is dit nu precies zo belangrijk, en op welke manieren kan je een opgeruimde werkplaats creëren? Beide vragen die een duidelijk antwoord behoeven, en dat geeft het volgende overzicht dan ook!

Het belang van een geordende werkplaats

Opruimen en orderen mag dan misschien wel niet de meest populaire bezigheid zijn van hobbyisten, het is wel belangrijk, om verschillende redenen. Wat zijn de voordelen van een georganiseerde, opgeruimde werkplek?

1. Meer overzicht

Eerst en vooral geeft het opruimen van je werkplaats je meer overzicht en inzicht op het materiaal en de gereedschappen die je hebt. Dat op zich maakt werken in je atelier al veel aangenamer, en dus ook efficiënter.

2. Tijdsbesparing

Ook zorgt een opgeruimde werkplaats ervoor dat je tijd bespaart, gewoon omdat je sneller apparatuur en gereedschap kan vinden. Als je bijvoorbeeld alle moersleutels bij elkaar hebt liggen, dan duurt het niet lang om precies het exemplaar te vinden dat je nodig hebt. In een chaotische werkplaats is dan echter niet zo vanzelfsprekend!

3. Meer rust tijdens het werken

Ten slotte creëert een dergelijke werkplaats gewoon mentale rust tijdens het werken. Efficiënt en doelgericht te werk gaan wordt zoveel eenvoudiger als je precies weet waar wat ligt, en als alles er altijd netjes bij ligt.

4. Werken wordt gezonder

Ten slotte, en dit is een vaak onderschat voordeel van opruimen, is het veel gezonder om in een nette werkplaats te werken. Als je bijvoorbeeld regelmatig kuist en schoonmaakt, dan zal je minder last hebben van stof of schimmel, wat je gezondheid alleen maar ten goede komt!

De beste tips voor een opgeruimde werkplaats

Nu duidelijk is waarom een schone werkplaats zo belangrijk is, is het natuurlijk nog een kwestie van te weten hoe je eraan begint. Eigenlijk is het organiseren en schoonmaken van een werkplaats helemaal niet zo moeilijk, en de volgende tips bewijzen dat:

– Maak er een routine van

De beste manier om altijd in een schone werkplaats te kunnen werken is door een routine in te bouwen. Zo kan je bijvoorbeeld elke keer dat je een gereedschap gebruikt het meteen erna terug op zijn plaats leggen. Ook kan je jezelf voornemen om elk weekeinde de werkplaats schoon te maken met een stofdoek, of zelfs te dweilen!

– Je gereedschap opruimen

Gereedschap vormt de basis voor elke klusser: denk maar aan moersleutels, nagels, vijzen, Engelse sleutels, schroevendraaiers, enzovoort. Ze worden continu gebruikt, maar dat brengt ook met zich mee dat je snel iets verliest. Ruim na elke werkzaamheid je gebruikte gereedschap op, en je bent al een grote stap dichter bij een nette werkplek!

Een opgeruimde werkplaats staat netjes!

Een schone werkplaats creëren is eenvoudig, en de bovenstaande tips zijn daar het bewijs van. Van gereedschap opruimen tot het schuren van je werkvloer, allemaal zijn het taken die bijdragen tot de efficiëntie en uitstraling van je werkplaats. En dat zijn natuurlijk belangrijke aspecten als je zelf productiever wil werken, én meer plezier en resultaat uit je werkplaats wil halen!