Buisventilatoren worden met veel toegepast voor de ventilatie van vochtige ruimtes zoals badkamers. Hier is immers een goede doorstroming van de lucht in de ruimte nodig. Warme lucht moet worden afgezogen om condens in de ruimte te voorkomen. Een buisventilator word tussen twee buizen in geplaatst en is vele malen krachtiger dan een normale badkamerventilator. Bovendien is deze ook nog geluidsstil.

Voor de installatie van een buisventilator is het goed om met een aantal punten rekening te houden. Dit moet gedaan worden voordat de ruimte wordt afgewerkt. Dit vergemakkelijkt namelijk de installatie en voorkomt dat je moet gaan breken in de badkamer of andere ruimtes in je huis. Voor de installatie van buisventilatoren worden in dit artikel een aantal goede tips gegeven.

Tip 1 Luchtweerstand verminderen

Voor een doorstroming van de lucht is het belangrijk om zo min mogelijk luchtweerstand te creëren. Gebruik voor de installatie dan ook installatiebuis van pvc en geen flexibele buis. Flexibele buis heeft meer ribbels en dus meer weerstand.
Voor de installatie kunnen meerdere afzuigpunten in je ruimte aangebracht worden. Je kan dus de ventilator installeren in een buis verder weg van je badkamer en naderhand splitsen. Hierdoor vindt een nog betere circulatie in je badkamer plaats en heeft de lucht minder weerstand. Voor deze oplossing heb je dus o.a. T stukken nodig om je buis te splitsen.
Let op! Zorg ervoor dat je altijd eindigd met een stuk normale buis in je badkamer en niet een T-stuk of bocht want hier kan het afdekrooster niet op gemonteerd worden namelijk.

Tip 2 Grotere buizen

Om ervoor te zorgen dat uw systeem krachtig afzuigt neem een grotere maat buis dan uw buisventilator. Bijvoorbeeld; U koopt een buisventilator met een diameter van 80mm neem dan een buis van 100mm voor de aanleg van je buizensysteem

Tip 3 Plaats van de buisventilator

Het grote voordeel van dit type badkamerventilator is dat deze niet direct in de badkamer geplaatst hoeft te worden. Je hebt dus geen geluidsoverlast op de plaats waar deze gebruikt wordt. Je kan hem bijvoorbeeld op zolder plaatsen. Houdt hier dus bij de verbouwing van je woning rekening mee. Je moet er namelijk goed bij kunnen en er moet een stroompunt aanwezig zijn. Daarnaast kan je hem ook gemakkelijker schoonmaken en dit verlengt de levensduur.