Woonkamer schilderen: een stappenplan om dit nóg makkelijker te maken

De woonkamer is een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Deze moet dan ook helemaal naar het zin zijn: de muren in de kleur die u zelf leuk vindt, zodat het een sfeer geeft waar u zich prettig bij voelt. Bent u van plan uw woonkamer op te frissen door een nieuw kleurtje op de muren aan te brengen? Volg dan onderstaand ‘ stappenplan woonkamer schilderen ‘ om dit proces soepel te laten verlopen.

Stap 1: de juiste kleuren kiezen

Wil je je woonkamer schilderen, dan is het belangrijk vooraf te weten welke kleuren mooi zullen staan. Welke uitstraling wil je dat je woonkamer heeft? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Een kamer schilder je niet snel over, dus de kleur zal gerust een tijdje meegaan. Maak zo nodig een moodboard om je stijl vast te leggen en gebruik wat kleurstaafjes van de bouwmarkt om de kleur te testen op de muur.

stappenplan woonkamer schilderen

Stap 2: de juiste materialen in huis

Al is de kleur eenmaal uitgekozen, dan is het belangrijk om alle benodigde materialen in huis te halen om te beginnen met je woonkamer schilderen. Dit voorkomt vele ongemakken. Zorg dat je in ieder geval in huis hebt: tape om plinten en kozijnen mee af te plakken; verscheidene rollers en kwasten: groot en klein, om grotere oppervlakten mee te schilderen of juist voor kleine hoekjes; een pot of emmer verf en verfrooster; een emmer met water of een nat doekje om uitschieters snel weg te kunnen halen.

materialen woonkamer schilderen

Stap 3: voordat je begint met schilderen

Je woonkamer schilderen doe je pas nadat alles is afgeplakt. Het is belangrijk dat delen, die niet beschilderd hoeven te worden, veilig afgedekt zijn. Plak kozijnen en plinten af met schilderstape, leg kranten op de vloer en bescherm zo de nodige meubels. Het zou immers zonde zijn als daar een verfvlek op terecht komt.

Stap 4: een goede basis

Een woonkamer schilderen vereist soms meerdere lagen verf. Niet op alle muren kun je direct je gekozen verf aanbrengen. Is de ondergrond erg donker, maar wil je een lichte kleur op je muur? Dan moet je eerst een grondlaag aanbrengen. Over het algemeen is het verstandig om eerst een grondlaag aan te brengen. Zo weet je zeker dat de verf die je er daarna op aanbrengt mooi zal dekken.

Stap 5: je woonkamer schilderen

Als je dan eindelijk écht gaat beginnen met je woonkamer schilderen, zorg er dan voor dat je de roller en kwast goed schoon maakt. Dat wil zeggen: laten vollopen met water en goed uitknijpen. Dit voorkomt dat er losse haartjes loskomen die vervolgens op je muur kunnen gaan zitten. Daarbij komt dat de verf beter op de roller blijft zitten als deze een keer nat is geweest.

Tips voor tijdens het schilderen

Een woonkamer schilderen is helemaal niet moeilijk. Toch zijn er nog enkele handige tips: zorg ervoor dat je altijd als eerste schildert op stukken muur waar licht op valt of gebruik bouwlampen. Zo kun zien of je alle stukken goed mee schildert en geen delen overslaat. Schilder daarnaast niet alleen verticaal, maar maak ook horizontale bewegingen. Dit voorkomt namelijk strepen. Volg je alle stappen en tips, dan kun je binnen no time genieten van een nieuwe woonkamer!