De houtkachel is al een tijd immens populair. Maar waarom?

Als je plannen hebt om een houtkachel te kopen, ben je zeker niet de enige. Houtkachels zijn immens populair, omdat ze een hoop sfeer en gezelligheid in huis brengen. Maar dat is niet het enige wat een houtkachel zo aantrekkelijk maakt. Deze kachels zorgen namelijk ook voor veel warmte in huis. Het rendement van houtkachels is naar verhouding hoog. Wil je het op koude dagen snel warm in huis krijgen, dan is een houtkachel daarvoor het perfecte middel. Bij speksteenkachels, een variant van de houtkachel, is het rendement zelfs 90 procent. Ten slotte is prettig dat een houtkachel relatief voordelig is, vergeleken met bijvoorbeeld een gashaard. Maar waar moet je precies op letten als je een houtkachel wilt kopen?

Soorten houtkachels: pelletkachels, speksteenkachels en (giet)ijzerkachels

Er bestaan drie hoofdsoorten houtkachels, namelijk de pelletkachel, de speksteenkachel en de gietijzeren kachel. Wil je een hoog rendement, dan is de speksteenkachel (hoewel deze behoorlijk prijzig zijn) of de pelletkachel (iets voordeliger) de ideale keuze voor jou. Voor een voordelige houtkachel met optimale sfeer volstaat de traditionele gietijzeren variant. Ook de pelletkachel, doe bovenal erg energiezuinig is, is een kacheltype dat goed betaalbaar is. Bepaal voor jezelf wat het hoofddoel is van de door jou gewenste kachel en maak op basis daarvan een keuze. Qua gemiddelde prijzen kun je uitgaan van 5.000-11.000 euro bij een speksteenkachel, 1.500 tot 5.000 euro voor pelletkachels en 350 euro tot 3.000 euro bij aankoop van een (giet)ijzeren uitvoering.

Gemiddelde rendement per kachelsoort

De hoogste percentages qua rendement bereik je als je kiest voor een pelletkachel of een speksteenkachel. Hun rendement bedraagt gemiddeld 85 tot 95 procent. De standaard (giet)ijzerkachel heeft een iets lagere opbrengst, die globaal tussen de 70 en 87 procent bedraagt. Ondanks deze mindere prestaties, verwarmt ook de gietijzer- of staalkachel altijd nog effectiever dan een open haard.

Let ook op het vermogen van de houtkachel

Een ander punt van aandacht is het vermogen van de houtkachel. Als de kachel niet gelijkmatig de ruimte verwarmt, kan dit leiden tot hoge stookkosten. Omgekeerd kan het ook zijn dat een houtkachel te hard stookt, waardoor er overcapaciteit kan ontstaan. Om deze reen is het van belang dat je goed in de gaten houdt wat het vermogen van jouw kachel is.

Veiligheid boven alles

Een goede, naadloze aansluiting van het afvoerkanaal is bij een houtkachel erg belangrijk om optimale veiligheid te garanderen. Het is aan te raden om het rookkanaal te laten installeren door een professional, zodat je zeker weet dat de afvoer van het rook veilig gebeurt en er geen kans is op koolmonoxidevergiftiging.