Een zolderslaapkamer in een bestaand huis

Een slaapkamer op zolder maken is misschien een plan waar u al langer aan denkt. Nu is het nog de plek waar vooral oude schoolboeken, de kampeerspullen en de winterjassen uit het zicht worden opgeborgen. Maar toch zou u een extra kamer in huis willen; dan is het slim om de zolderverdieping eens opnieuw en efficiënt in te delen. Er zijn talloze ideeën voor een zolderkamer te bedenken en het hoeft niet al te duur te zijn.

Ideeën voor een zolderkamer

Om een slaapkamer op zolder te kunnen maken moet het huis wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is een vaste trap wel een vereiste en is het ook fijn als er minimaal 1 groot kantelraam in het schuine dak zit. Extra kantelramen zijn trouwens redelijk snel te plaatsen door een ervaren timmerman. Een dakkapel laten plaatsen levert natuurlijk de meeste ruimte op; in de kamer wordt er dan voldoende stahoogte gerealiseerd en de lichtinval is optimaal. U komt dan vanzelfsprekend wel voor veel hogere kosten te staan, maar daar staat een waardevermeerdering van uw huis tegenover. De verwarmingsradiator moet eenvoudig aan te sluiten zijn of wellicht is deze er al. Een tussenwand met een deur plaatsen klinkt ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Bij bouwmarkten zijn systeemwanden te koop die ook voor de doe-het-zelver goed en snel op te bouwen zijn. In dergelijke systeemwanden zijn ook de complete deurkozijnen opgenomen, zodat de kamer al snel een aparte zolderslaapkamer kan worden. Creatief omgaan met het puntdak is wel aan te raden. Door passende verlichting of decoratieve elementen kan het toch een gezellige zolderslaapkamer worden. Maar misschien wilt u toch die ‘loze ruimte’ van de punt gebruiken om als bergruimte in te richten. Dan is een verlaagd plafond een optie, waardoor er toch een kleine vliering ontstaat. In zo’n plafond kunnen tevens leidingen aan het oog worden onttrokken en verlichting kan netjes worden ingebouwd. Het zelfde geldt in feite voor de nieuwe wand; u kunt de wandcontactdozen plaatsen waar ze voor uw zolderslaapkamer het beste uitkomen.

ideeën voor zolderkamer

Vergeet de voorzolder niet

De trap komt nu uit op de voorzolder en dat is een plek die in het plan zeker moet worden meegenomen. In veel huizen zal daar ook de CV-ketel een plaats hebben gekregen en het is aan te raden die goed bereikbaar te houden voor onderhoud. Moderne ketels zijn dan wel redelijk geluidsarm, toch is het fijn dat de tussenwand er staat zodat het geluid van de ketel niet stoort. De zolderslaapkamer neemt nu zoveel ruimte van de bovenverdieping in beslag, dat de oorspronkelijke zolderspullen op de voorzolder toch een plaatsje moeten krijgen. Door efficiënt met de ruimte om te gaan kunt u verrassend veel ruimte creëren. Kijk daarvoor eens rond in bouwmarkten en sla er wat woonmagazines op na. Door de ruimte onder het schuine dak optimaal te benutten kan alles een mooie plek krijgen en ziet ook de voorzolder naar de nieuwe zolderslaapkamer er goed uit.